Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘Bergen aan zee’ van Pauline Slot

Boek van de Week | ‘Bergen aan zee’ van Pauline Slot

0

Boek van Week 31

Boeken over de bergen lees ik graag. De tegenstelling met ons eigen aangeharkte landje, de vaak overweldigende natuurbeschrijvingen en het afzien van diegenen die de bergen te lijf gaan zorgen ervoor dat ik deze boeken niet kan laten liggen. Deze keer las ik Bergen aan zee van Pauline slot. In deze psychologische roman wordt het verhaal nu eens niet vertelt vanuit de bergbeklimmer zelf maar lezen we het perspectief van de thuisblijver.

Edie Berlage is getrouwd met Berend. Ze ontmoeten elkaar in een buitensport winkel waar Berend naast zijn studie werkt. Al vanaf het begin blijkt dat Berend grote klimdromen heeft. Dit zijn dromen waar niet veel voor zal wijken beseft Edie. In het begin laat ze zich hevig verliefd, graag mee voeren op avontuurlijke tochten. Eerst in Schotland en later het hogere klimwerk in de Himalaya. Hier leert en ziet ze wat het klimmen zo prachtig en tegelijkertijd zo nietsontzienend maakt.

Een doodzonde in de bergen is een blok aan iemands been zijn ervaart Edie als ze door hoogteziekte geveld wordt op één van hun gezamenlijke expedities. Ook belangrijke vriendschappen zijn niet altijd opgewassen tegen het ego van Berend Berlage en als bij een tragisch ongeluk zijn jongere broer Arend om het leven komt is ook dat geen reden om af te wijken van dat wat er nog beklommen moet worden.

De grenzen van de liefde worden keer op keer opgerekt en als Edie na de geboorte van dochter Mera thuisblijft begint de zoektocht naar een eigen weg. Edie moet leren omgaan met de wachtstand waarin ze als klimmersvrouw voortdurend staat. Een niet bepaald te benijden positie als je het mij vraagt. En een positie waar Edie meer moeite mee heeft dan de klimmersvrouwen die doordrongen zijn van de onvermijdelijkheid van de keuzes van hun partner en die echt lijken te begrijpen wat hun geliefde bezielt.

Het boek wisselt spannende beschrijvingen van Berends expedities, zijn tegenslagen en hoogtepunten af met Edies worstelingen op het thuisfront. Het is een boek dat je meeneemt langs indrukwekkende bergpassen, door diepe dalen en over hoge toppen. Na het lezen ervan zou de rol van thuisblijver voor mij geen optie zijn. Doe mij maar het avontuur van de bergen!

Bergen aan zee is geschreven door Pauline Slot
en uitgegeven door Arbeiderspers
Klaartje van Beek is boekverkoper bij Java Bookshop, Javastraat 145