Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘De Boekhandel Van Algiers’ van Kaouther Adimi

Boek van de Week | ‘De Boekhandel Van Algiers’ van Kaouther Adimi

0

Boek van week 36

Het was al even geleden dat ik een boek in één avond uit las. De Boekhandel van Algiers wist te boeien van begin tot eind. Het is een bijzonder en intiem verhaal over de liefde voor literatuur. Zeer prettig geschreven, met precieze en gevatte omschrijvingen van personages en omgeving. Je waant je meteen in de straten van Algiers, op zoek naar dat ene boekenwinkeltje…

Enerzijds is er het verhaal van de enthousiaste Edmond Charlot. Hij begint aan een groot avontuur wanneer hij in Algerije een boekhandel begint. We zien hoe hij de boekhandel opzet en hoe het hem vergaat. Je voelt mee met zijn passie voor het vak en zijn teleurstelling wanneer er een hoop tegenslag op zijn pad komt.

Afwisselend is er het verhaal van Ryan, die de opdracht heeft gekregen de boekenwinkel van Charlot te ruimen, zodat hij zijn opleiding tot ingenieur kan afronden. Daar zit hij niet echt op te wachten, en hij houdt ook niet van boeken. Door de ontmoeting met Abdallah, het voormalige hulpje van Charlot die moet aanzien hoe Ryan zijn ’thuis’ vernielt, komt daar verandering in. De dialogen tussen de twee zijn scherp en geestig.

De combinatie van verschillende perspectieven en schrijfstijlen maakt dit een toegankelijk boek. Er is hier zoveel te vinden: passie, tegenslag, verbondenheid, humor en een stukje geschiedenis.

De sfeer van de stad in verschillende jaartallen wordt duidelijk neergezet. Het voelde even alsof ik dáár was, in plaats van thuis op de bank.

_____

De Boekhandel Van Algiers is gescheven door Kaouther Adimi
vertaald door Manik Sarkar
Verschenen bij Ambo|Anthos
Milan is boekenadviseur bij IJburg Boeken, IJburglaan 561