Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘De nietige miljoenen’ van Jess Walter

Boek van de Week | ‘De nietige miljoenen’ van Jess Walter

0

Boek van Week 33

Net zoals in zijn vorige roman Schitterende ruïnes weet de Amerikaanse schrijver Jess Walter je meteen bij je lurven te grijpen. Dit keer speelt het verhaal zich niet af tussen Italië en de VS, maar heeft Walter gekozen voor zijn thuisstad: Spokane in de staat Washington. Je volgt de lotgevallen van de twee tienerwezen Rye en Gig Dolan, die hun kostje bij elkaar scharrelen in het begin  van de twintigste eeuw.

Spokane is in 1909 een stad vol uiterste: al meer dan 30 miljonairs die hun geld verdiend hebben in de bos- of mijnbouw en talloze arbeiders zonder rechten of een vaste inkomsten. Terwijl de zestienjarige Rye niets liever wil dan een vaste baan en een eigen huis, droomt zijn oudere broer van een betere wereld en zet zich in voor de net opkomende vakbond. Rye raakt in de ban van de zeer jonge suffragette Elizabeth Gurly Flynn, terwijl Gig betoverd raakt door Ursula the Great, een stripteasedanseres die optreedt met een poema!

Walters weet als geen ander een prachtig tijdsbeeld neer te zetten. Een stad die net ontwaakt uit het Wilde Westen en klaarstoomt voor de nieuwe eeuw vol uitbuiters, bordelen, agenten en boeven. Je blijft maar doorlezen want ‘De nietige miljoenen’ is een echt pageturner. Goed geschreven met personages die je in je dromen blijven achtervolgen.

_____

De nietige miljoenen is geschreven door Jess Walter
vertaald door Nicolette Hoekmeijer en Paul Bruijn
verschenen bij uitgeverij Marmer
Chris van Dongen is boekverkoper bij Boekhandel van Pampus, KNSM-laan 303