Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘De vrouwen van Vardo’ van Kiran Millwood...

Boek van de Week | ‘De vrouwen van Vardo’ van Kiran Millwood Hargrave

0

Met onze leesclub lezen wij op dit moment De vrouwen van Vardo van Kiran Millwood Hargrave. Het boek is gebaseerd op een donkere periode in de geschiedenis van de meest noordelijk gelegen eilanden van Noorwegen.

Volgens de overlevering zijn veruit de meeste mannen van het eiland Vardo tijdens een kerstavond in de 17e eeuw omgekomen bij een storm. De vrouwen kwamen er alleen voor te staan en werden noodgedwongen zelfredzaam. Dit tot groot ongenoegen van koning Christiaan IV die in dit boek een toezichthouder naar het eiland stuurt om de vrouwen in het gareel te houden. Na jaren van onafhankelijkheid komt de streng gelovige Absalom Cornet orde op zaken stellen en dit blijkt ingrijpender te zijn dan de vrouwen verwachten. Hargrave beschrijft op zeer geloofwaardige wijze hoe de komst van Absalom en zijn jonge vrouw zorgt voor verdeeldheid en achterdocht onder de vrouwen. Oude vetes leiden tot valse beschuldigingen met vergaande consequenties.

Hargrave heeft voor haar boek historische bronnen gebruikt en heeft zich laten inspireren door de heksenverbrandingen die plaatsvonden in de 17de eeuw in Noorwegen. Ook al speelt zij met feiten en fictie beleef je De vrouwen van Vardo van begin tot eind als een geloofwaardig en vooral beklemmende geschiedenis waarover je als lezer meer wilt weten.

_____

De vrouwen van Vardo is geschreven door Kiran Millwood Hargrave
vertaald door Mijke Hadewey van Leersum
en verschenen bij uitgeverij Orlando
Sharon Perlee is boekverkoper bij Java Bookshop, Javastraat 145