Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘Het Eiland van de verdwenen bomen’ van

Boek van de Week | ‘Het Eiland van de verdwenen bomen’ van

0

Boek van Week 44

Het Eiland van de verdwenen bomen van de in Londen wonende Turkse bestseller auteur Elif Shafak vertelt over de onmogelijke liefde tussen Defne (Turks-Cypriotisch) en Kostas (Grieks-Cypriotisch). Heimelijk ontmoeten ze elkaar in taveerne De Blije Vijg onder de vijgenboom die midden in het etablissement groeit. Maar wanneer de Turkse invasie van 1974 het leven kost aan de vader en broer van Kostas, stuurt zijn moeder hem naar Londen uit angst haar enig overgebleven zoon te verliezen.

Het verhaal begint in 2010 bij Kostas en zijn Londense dochter Ada, die rouwen om de dood van hun vrouw/moeder. Shafak gebruikt vaak het vertelperspectief van de vijg, die zoveel heeft gezien en meegemaakt. Die als stekje is meegenomen naar Londen en een directe link met thuisland Cyprus vormt.

Shafak is de meest gelezen Turkse schrijfster. In dit boek schrijft ze heel mooi over liefde, zoals van Kostas en Defne, tussen de twee eigenaren van De Blije Vijg, maar ook over de rouw om Kostas’ latere vrouw, of over het overgeërfde verdriet van dochter Ada.
Daarmee beschouwt de auteur grote thema’s als verschillen in afkomst, religie, homofobie, vrijheid. Niet voor niets staat ze met haar progressieve boodschap op gespannen voet met de Turkse autoriteiten. Ik heb altijd het gevoel dat ze het opneemt voor de buitenbeentjes, zoals ze ook deed in haar vorige roman 10 minuten en 38 seconden in deze vreemde wereld. Ze legt verborgen verdriet bloot om veerkracht en vooruitgang te bereiken. En dat doet ze in de vorm van een prachtig verhaal met zwierende zinnen en rake observaties. Laat je meevoeren naar het Eiland van de verdwenen bomen!

_____

Het Eiland van de verdwenen bomen is geschreven door Elif Shafak
Vertaald door Manon Smits
Verschenen bij Nieuw Amsterdam
Pim Clous is boekenadviseur bij IJburg Boeken, IJburglaan 561