Home Overzicht Monsterscore en verlies voor Tigers

Monsterscore en verlies voor Tigers

0

De Tigers speelden dit Halloweenweekend hun tweede thuiswedstrijd tegen de Utrecht Dragons. Wie online keek werd bijgepraat door Nederlands ijshockeylegende Ron Berteling, die met zijn commentaar orde bracht in een soms rommelige partij waarin de Tigers als vleermuizen over het ijs vladderden en de Dragons lijkbleek werden.

Foto Jos Bornhijm en Dorien van Leeuwen

Amsterdam gaat voortvarend van start. De klok loopt nog maar tien seconden als Billy Grapperhaus met assists van Donny Pohlman en James Mercer als een duveltje uit een doosje het team op voorsprong zet. Met de juiste teamgeest versterken de Tigers hun positie.

Tijdens de eerste powerplay voor Utrecht glijdt de puck een paar keer door het thuisvak van de Tigers. Amsterdam, dat vandaag zonder Michael Mackie Kwist en John Versteeg speelt, kan het makkelijk af met een man minder. Als het team weer compleet is, vergroot Donny Pohlman met een voorzet van Ivan Muso de voorsprong van de Tigers: 2-0.

Het zwakkere team van de Dragons begeeft zich in Jaap Edenhal op glad ijs, maar krijgt wel kansen. Tigergoalie Jamie Missler stopt ternauwernood een strakke pass. Kort daarop vissen de Tigers achter het net. In de tiende minuut haalt Utrecht voordeel uit een powerplay, 2-1. Luca van der Genugten reageert voor Amsterdam. Hij trekt er tweemaal alleen op uit en beide keren zijn raak, 4-1. De Dragons proberen in de laatste minuten van de eerste periode de druk op te bouwen, maar kregen geen grip op het rommelige spel. In de tweede periode zijn het nog steeds de Tigers die de kar trekken. Met hulp van Alexander Karol en Calvin Pohlman laat Lance van Duin de Amsterdamse teller stijgen naar vijf punten. Het zesde punt laat niet lang op zich wachten en staat op naam van Kalle Pirinen. Lance van Duin en Jim Vorster leveren de puck aan. Vier minuten voor de tweede rust heeft een – onverwacht – hard schot van Utrecht er alle schijn van een goal te zijn, hetgeen Ron Berteling in zijn commentaar meteen opmerkt, maar schijnbaar iedereen verder ontgaat. De stand op de Dragonzijde van het bord blijft staan op 1 punt.

De Dragons zijn in de derde periode meer aanwezig dan tijdens de eerste veertig minuten, al blijft het druk rondom de Utrechtse goal. Voor debutant James White kan het geen beter Halloweenweekend zijn, hij maakt met assists van Mick Vastenhouw en Luca van der Genugten het zevende punt voor de Tigers. De Dragons komen even heel dicht bij een tweede goal, maar vangen bot bij Jamie Missler. Zoals vaker bij ijshockeywedstrijden staat de tijdklok tegen het eind vaker stil door incidenten. De Tigers spelen even met twee man minder en komen onder druk te staan, de Dragons weten het niet af te maken. Alexander Karol snoept op het laatst nog een punt mee voor Amsterdam, 8-1. Utrecht werkte hard, maar kwam tekort. Voor hen is de geest uit de fles, zij vervolgen de rest van het seizoen in de 1e divisie. Zaterdag zes november spelen de Tigers hun laatste wedstrijd in de voorselectie. Als koploper in de poule is het team verzekerd van een plek in de eredivisie.

Flyers vliegen Tigers voorbij

Ook het U21-team van de Tigers speelde zaterdag de tweede thuiswedstrijd. Alexander Karol  – hij bleef op het ijs en wisselde alleen van spelersnummer – zet de thuisploeg na twee minuten met een prachtschot op voorsprong.

De volgende tien minuten glijden beide ploegen heen en weer zonder echt in elkaars doelgebied te komen. Amsterdam stopt een aanval van Heerenveen en mist ook een kans. In de twaalfde minuut is het schot van Xavier Geheniau wel raak en lopen de Tigers twee punten voor. Even later luidt ook voor de Flyers de bel, 2-1. Vijf minuten voor de eerste onderbreking vergroot Sep Kousemaker met een assist van Lars Kan de voorsprong naar 3-1.

De tweede periode is amper begonnen als Heerenveen terugslaat met een tweede punt, een Flyer zit dan nog op de strafbank voor boarding.  Het team bezorgt Amsterdam nog een paar lastige momenten, de goal wordt (nog) niet bereikt. Vervolgens zijn de Tigers weer aan zet, ook dit blijft zonder punten. Beide ploegen houden elkaar in hun greep tot de Flyers zich met een schot uit het niets op gelijke stand zetten. Voor Heerenveen is het ijs gebroken. Het team werkt zich naar 3-4 voorsprong, met als gevolg dat Amsterdam uit balans raakt.

Door een stevige clash  in het Flyergoalgebied  gaan van beide teams vier spelers naar de strafbank. Van elke ploeg komen twee spelers niet meer terug in de wedstrijd . Het duurt even voor de scheidsrechters de administratie op orde hebben en de wedstrijd kan worden vervolgd. Heerenveen maakt meteen gebruik van de gelegenheid, wat is terug te zien op het scorebord: 3-5. Dat de scores niet verder oplopen danken beide ploegen aan het uitstekende keepwerk van hun goalies, al heeft die van de Flyers soms weinig te doen terwijl Lars Veltman overuren draait.

De Tigers proberen in de derde periode het ijs te heroveren en stuiten op pittige weerstand van de Flyers, die opnieuw de wedstrijd bepalen, de stand loopt op naar 3-6. Amsterdam krijgt het zwaar te verduren, maar knokt terug. Laurence Bos verzilvert vijf minuten voor het eind een voorzet van Maxim Kanon, 4-6. Tekort dag om de stand nog gelijk te trekken. Precies twee minuten voor het eindsignaal ontstaat de tweede clash en zitten beide strafbanken opnieuw vol.

Het treffen in eigen huis met de Flyers is de eerste tegenslag voor U21-Tigers. Een op het eerste gezicht voorspoedige wedstrijd kreeg een heel andere wending. De Tigers verloren de eenheid en raakten uit balans. Heerenveen wachtte af, hield het hoofd koel en sloeg hard toe.

De Tigers hebben even tijd om zich te beraden, ze spelen 14 november in Den Bosch. De volgende thuiswedstrijd is op 20 november tegen de Kemphanen uit Eindhoven.

Met dank aan Steve King