Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘Lege kasten’ van Maria Judite De Carvalho

Boek van de Week | ‘Lege kasten’ van Maria Judite De Carvalho

0

| Boek van Week 11 |

Lege kasten is een recent herontdekte novelle van de Portugese schrijfster Maria Judite de Carvalho. (1921-1998)

In haar tijd één van de belangrijkste Portugese schrijfsters. Ze schreef voornamelijk over maatschappelijke veranderingen en de invloed van het moderne leven op gewone vrouwen.

In Lege kasten treffen we Dora Rosario. Ze wordt verliefd op Duarte, een man waarvan zijn moeder hoopte dat hij alles werd, maar die zijn leven hartstochtelijk wijdt aan niets zijn. Zijn doel in het leven is meedrijven op de stroom.

Hij blijkt niet bepaald een toevoeging aan Dora’s leven, maar eerder een totale vervanging van al haar interesses. ‘Zijn komst had alles wat haar tot dan toe had beziggehouden verdreven en na zijn dood kwam ze overeind in de plotse woestijn die haar leven was geworden.’ Tien lange jaren geeft Dora zich volledig over aan het weduwe zijn. Ze moet haar dochter onderbrengen bij haar schoonmoeder Ana en omdat Duarte haar weinig tot niets heeft nagelaten, moet ze op zoek naar een baan.

Als ze die vindt, begint er een onderhoudende verhaallijn met een paar verrassende wendingen die lucht en veerkracht in het verhaal brengen. Vooral dochter Lisa sprak mij aan als karakter. Een meisje van zeventien dat zich niet van de wijs laat brengen. Ze heeft zo haar eigen ideeën over het leven en is weinig onder de indruk van de mannen om haar heen. Ze heeft een scherpe kijk op het leven van haar moeder en de dynamiek tussen haar moeder en haar oma Ana.

Halverwege het boek verandert het vertelperspectief en lezen we het verhaal door de ogen van een vrouw die haar interpretatie op het verhaal van Dora Rosario loslaat. Dit prikkelde bij mij enorm de zin om verder te lezen. Het boek zit vol met mooie zinnen en rake overdenkingen, knap hoe een verhaal over een rouwende weduwe geen moment verveelt, nooit echt zwaar wordt en hoe alle karakters in het boek interessant blijven. Ik was onder de indruk van dit kleine, mooie verhaal!

_____

Lege kasten is geschreven door Maria Judite De Carvalho
vertaald door Kitty Pouwels
Verschenen bij Uitgeverij de Bezige Bij
Klaartje van Beek is boekverkoper bij Java Bookshop, Javastraat 145