Home BoekvandeWeek Boekenkeus van deze week: ‘Testament’ van Nina Wäha

Boekenkeus van deze week: ‘Testament’ van Nina Wäha

0

10 Testament van de Zweedse schrijfster Nina Wäha valt al op tussen de andere boeken door het pakkende omslag: een beschreven familiefoto waarop een moordgeschiedenis wordt aangekondigd. Niet alleen de vormgeving van het boek is origineel, ook de manier waarop het geschreven is, is anders. Wäha heeft het over een cast en een scenery, alsof het een toneelstuk betreft. Ze voert de spanning op door in elk hoofdstuk vooruit te blikken op wat er komen gaat. Binnenkort, heel binnenkort, is er misschien iets gebeurd. In Testament gebeurt inderdaad een heleboel.

De Finse familie Toimi bestaat uit vader, moeder en twaalf kinderen variërend in leeftijd van zes jaar tot en met ver in de twintig. De familie woont in een boerderij in het noorden van Finland waar sommige kinderen nog thuis wonen en andere allang uitgevlogen zijn. Vader Pentti Toimi heerst als een despoot over zijn gezin en met name de oudste kinderen zijn van mening dat er iets moet veranderen. Met Kerstmis komen ze bij elkaar om hun moeder te overtuigen hem te verlaten. Ook komt er een tot dan toe verborgen familiegeheim aan het licht die alle verhoudingen op scherp zet. Met de allianties die vervolgens worden gesmeed neemt ook het wantrouwen tussen de kinderen onderling toe.

Dan komt vader Toimi om het leven bij wat een noodlottig ongeval lijkt te zijn. Daar zijn de meeste kinderen het in ieder geval al snel over eens. Pentti blijkt een testament te hebben nagelaten, waardoor bij zijn oudste dochter de twijfel toeslaat over de toedracht van het ongeval.

Testament is een onheilspellend familiedrama à la Festen, waarin niets is zoals het lijkt.

_____

Testament is geschreven door Nina Wähä,
vertaald door Edith Sybesma,
en verschenen bij uitgeverij Prometheus.
Sharon Perlee is boekverkoper bij Java Bookshop, Javastraat 145