Home Overzicht Bong Joon Ho presents CinemAsia in Studio/K

Bong Joon Ho presents CinemAsia in Studio/K

0

Afgelopen jaar won de Koreaanse regisseur Bong Joon-ho de Gouden Palm voor beste film tijdens het filmfestival van Cannes. Na Kore-eda’s Shoplifters (2018), is hij de tweede opeenvolgende Oost-Aziatische regisseur die deze eer ten deel valt. Samen met de honderdste verjaardag van de Koreaanse film, gaat Studio/K dit vieren in de aanloop naar de Nederlandse release van Parasite op 28 November.

De regisseur heeft een aantal Koreaanse films geselecteerd die als inspiratie en invloed dienden voor zijn meesterwerk Parasite. CinemAsia vertoont deze Koreaanse klassiekers die als bron van inspiratie diende voor Parasite en absolute canon films zijn uit de Koreaanse filmgeschiedenis. Ter afsluiting van deze serie screenings trakteren tracteert Studio/K op een exclusieve voorpremière van Parasite.

Insect Woman (1972) 35mm | 12 november 21:30 uur

Verhalen van een zekere Myung Ja doen de rondte onder ziekenhuispatiënten die geestelijke aandoeningen zoals schizofrenie hebben na langdurig overspel. Myung Ja heeft haar minnaar vermoord nadat ze hem in een lange en bewogen affaire van zijn impotentie moest genezen. Hun affaire blijkt de aanleiding voor een verontrustend familiedrama dat veel meer onvoorziene consequenties heeft.

Met The Housemaid boorde Koreaans regisseur Kim Ki-young in 1960 vruchtbare grond aan. Hij construeerde een tijdloze suspensefilm over de seksuele driften en economische onzekerheid van de nieuwe middenklasse. Gedurende zijn carrière bleef hij voortborduren op dit rijke, symbolische en nagelbijtende origineel met films die soortgelijke thema’s behandelen. Insect Woman maakt diepgewortelde, verdrukte seksuele onzekerheden zichtbaar in een melodramatische thriller vol onverwachte twists. Bong Joon-ho keerde regelmatig terug naar Insect Woman voor zijn eigen klassenconflictthriller Parasite.

The Day a Pig Fell Into the Well (1996) 14 november 21:30 uur

Het debuut van de gelauwerde regisseur Hong Sang-soo (Hotel by the River, Right Now, Wrong Then, Our Sunhi) verweeft op fenomenale wijze vier verhalen van vier vereenzaamde, onbegrepen individuen die door stom toeval in elkaars leven verschijnen. Overspel, misverstanden en verdenkingen volgen elkaar op in dit tragische en soms best komische drama van meester regisseur Hong.

Dit filmdebuut won in 1996 meteen de prestigieuze Tiger Award tijdens Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR). Samen met de succesvolle première op het filmfestival van Venetië betekende The Day a Pig Fell Into the Well een succesvolle start van Hong’s carrière als regisseur. Later won hij meer prijzen in Locarno (Best Director voor Our Sunhi), Rotterdam (Tiger Award voor Oki’s Movie) en Gijon (Best Film voor Hotel by the River). Al zij het met een kleine rol, The Day a Pig Fell Into the Well betekende ook het debuut voor de inmiddels wereldberoemde acteur Song Kang-ho. Bong Joon-ho heeft deze film geselecteerd als een inspiratiebron voor zijn prijswinnende succesfilm Parasite.

Parasite (2019) 16 november | 21:30 uur

De straatarme familie van Ki-taek (Song Kang-ho) krijgt plots de mogelijkheid om zich van de armoede te onttrekken wanneer zoonlief Ki-woo (Choi Woo-shik) zich voordoet als privédocent Engels in een steenrijk gezin. Al snel ziet hij kans om ook de rest van zijn gezin op slinkse wijze de familie in te betrekken. Wanneer ze eindelijk denken de vruchten te kunnen plukken van hun nieuwe gezegende bestaan, verandert één grote regenbui hun leven voorgoed.

Cannes’ Gouden Palm winnaar Parasite is een modern meesterwerk waarin maatschappijkritiek hand in hand gaat met Bong Joon-ho’s sensationele filmstijl.

Alle films zijn Koreaans gesproken en Engels ondertiteld | Cineville geldig | Houd facebook en de website in de gaten voor meer info over data en tijden.