Home Eten&Drinken Café De Omval moet na 82 jaar wijken voor nieuwbouw

Café De Omval moet na 82 jaar wijken voor nieuwbouw

0
Café De Omval in 2003.

Ondanks een petitielijst en veel bezwaar in de buurt valt op 1 november het doek voor het in 1938 begonnen Café de Omval. Het pand dat in het bezit is van de gemeente, moet wijken voor nieuwbouw.

In 2002 werd de zaak nog uitgebreid met een groot terras. Destijds liet de gemeente al weten dat het café op (korte) termijn zou worden afgebroken voor nieuwbouw. Desondanks was de komst van alle kantoren voor de laatste eigenaren reden om zo lang mogelijk door te gaan met De Omval. Veel werknemers lunchen, borrelen en dineren in het etablissement. Het café is ook populair bij Ajax-supporters, die daar – voor ze naar het stadion gaan – graag eten. Vrijdag 30 oktober is De Omval voor het laatst geopend.

De gemeente Amsterdam is nu op zoek naar plannen de plek aan de Weespertrekvaart waar nu nog het café is gevestigd. Het gaat om een driehoekige kavel van ongeveer 600 vierkante meter. Ontwikkelaars, ontwerpers en aannemers kunnen een plan indienen voor een multifunctioneel gebouw met horeca in de plint. Het gebouw mag geen hotel-, woon- of winkelbestemming krijgen.

Café de Omval ligt tussen verschillende gebieden waar veel nieuwbouw verrijst en Amsteldorp. In de omgeving zijn in verschillende stadia van planvorming en uitvoering het Amstelkwartier, de Amsteloever, de omgeving van het Amstelstation en de Kop Weespertrekvaart. Iets verderop ligt ook nog de nieuwe woningbouwlocatie van de voormalige Bijlmerbajes. De komende jaren zal daardoor een stevige verdichting plaatsvinden rondom het plangebied Omval-Weespertrekvaart.