Home BoekvandeWeek Colson Whitehead: De jongens van Nickel

Colson Whitehead: De jongens van Nickel

0

30 Elwood Curtis werkt hard, haalt goede cijfers op school en is verzekerd van een plek op het plaatselijke college voor zwarten in zijn hoofdstad van Florida. Het zijn de beginjaren van de burgerrechtenbeweging, en Elwood gaat zijn toekomst vol vertrouwen tegemoet.

Totdat hij vanwege een onschuldige vergissing op de Nickel Academy belandt, en zijn dromen wreed verstoord worden. Nickel is een tuchtschool, en Nickel is de hel op aarde. Met name de zwarte jongens worden aan het sadisme van hun witte bewakers uitgeleverd. Misbruik, marteling en corruptie zijn aan de orde van de dag; voor het minste vergrijp worden de jongens ‘naar achter’ gebracht- vanwaar ze nooit meer terugkomen. In deze gruwelkamer is er voor Elwood een houvast: zijn vriend Turner, die door het leven gehard is en geen enkele ambitie koestert, behalve ontsnappen uit Nickel.

Colson Whitehead schreef eerder de ondergrondse spoorweg dat een internationale bestseller werd. De jongens van Nickel is de hartverscheurende opvolger van deze internationale bestseller. In deze nieuwe roman ontleedt Colson Whitehead een nog recenter duister hoofdstuk uit de Amerikaanse geschiedenis- het tijdperk van de Jim Crow rassenwetten in het Zuiden van Amerika- aan de hand van het verhaal van twee tieners die een straf moeten uitzitten op een tuchtschool in Florida.

De jongens van Nickel lees je in een adem uit. Het is een verhaal dat nog lang blijft rond spoken in je hoofd en het laat je ademloos en geschokt achter.

_____

De jongens van Nickel is geschreven door Colson Whitehead
vertaald door Harm Damsa en Niek Miedema
verschenen bij Atlas Contact
Lisa Fase is boekverkoper bij Java Bookshop, Javastraat 145