Home Dwars nieuws Column | Een mooi en schoon Slavernijmonument

Column | Een mooi en schoon Slavernijmonument

0
De column van stadsdeelbestuurder Maarten Poorter.

Soms wordt me weleens gevraagd wat ik nou als stadsdeelvoorzitter de mooiste en bijzonderste plek van Oost vind. Dat vind ik zo’n moeilijke vraag om te beantwoorden, de schoonheid en diversiteit in Oost is enorm. Maar één van die mooiste plekken waar ik heel graag kom en waar ik ook trots op ben dat het in Oost staat is het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark.

Het Slavernijmonument is voor heel veel mensen een belangrijke plek. Natuurlijk tijdens de jaarlijkse nationale herdenking en het aansluitende Keti Koti festival op 1 juli. Maar het is ook de plek waar elke dag mensen komen voor een moment van stilte, om hun tot slaaf gemaakte voorouders te eren, of in het voorbijgaan letterlijk stil te staan bij de verschrikkingen van het slavernijverleden.

Het is een nationaal monument en dat hoort er prachtig bij te liggen. Maar ik stoor me al langer aan het afval en de rommel rond het monument. De vele waterplassen en de vertrapte beplanting. De poep van de halsbandparkieten en de ondoordringbare brij van fietsen op de stoep voor het OLVG. En helaas voelt de plek ook minder veilig aan doordat een grote groep hangmannen zich dagelijks ophoudt rond het monument. Deze groep is de laatste tijd gegroeid. Het hoort een plek te zijn waar je veilig kunt zijn, en kunt genieten van het groen en het kunstwerk. Een plek waar je waardig kunt herdenken. Toen onlangs de president van Suriname het monument bezocht voor een kranslegging vond ik opnieuw dat de omgeving nu niet waardig genoeg is. Ik vind dat dit anders moet. Ik heb hierover ook gesproken met NiNsee, de organisatie die de jaarlijkse herdenking organiseert en zij zijn het met me eens.

Het slavernijmonument moet er 365 dagen per jaar schoon, veilig en netjes bijstaan. Daarom heb ik samen met mijn collega’s in het Dagelijks Bestuur besloten tot een verbeterplan. Samen met de politie en handhaving zijn afspraken gemaakt over extra inzet in het park rondom het monument. Met alleen beboeten en wegsturen komen we er niet. Voor dak- en thuislozen wordt zorg aangeboden en de recent opengestelde winteropvang zorgt voor verlichting. Drugsdealers moeten worden opgepakt. We halen de bankjes rond het monument deze winter weg zodat het tijdelijk niet gebruikt kan worden als hangplek; in het voorjaar worden ze weer teruggeplaatst. Het parkbeheer gaat werken aan een schone omgeving en we pakken het groen aan, zodat er een mooie, waardige beplanting is het hele jaar door. Voor op de langere termijn denken we aan een mooiere entree aan die kant van het park waarbij we ook een oplossing vinden voor alle fietsen die daar nu staan. Hier gaan we als Dagelijks Bestuur de komende tijd het gesprek over voeren met de buurt.