Home Dwars nieuws Column | Slecht geregeld allemaal?

Column | Slecht geregeld allemaal?

0
Justus van Oel

‘Ik vind Amsterdam zo’n prachtige stad, altijd als ze dure huizen bouwen doen ze ook sociale woningen, in Nederland zorgen ze voor de mensen, dat zit gewoon in ze…’ Ja, dat heb ik écht iemand horen zeggen, kortgeleden, in het Nederlands, en oprecht gemeend. Het moet niet veel gekker worden, zou je zeggen. Dat werd het wel.

Yevgenji pakte mij bij de schouders, keek mij indringend aan, en sprak: ‘Ik ben elke dag trots dat ik al zeventien jaar Nederlander ben, weet je dat?’  Dat ontroerde mij. We deelden iets. Hij kwam van oorsprong uit de Oekraïne, ik uit de Indische Buurt van de jaren zestig. Niet plekken waarvan je als kind veel van de toekomst verwacht. Dus is het echt zo slecht geregeld allemaal, tegenwoordig? Dat hangt er maar vanaf waarmee je het vergelijkt.

Over naar Oostpoort. Een voormalig industrieterrein, bebouwd aan het begin van deze eeuw, nu een autovrij Klein Yuppistan. Want zeg nou eerlijk, zo is het toch? Ja, zeg ik dan, u heeft gelijk. Maar in andere steden, verreweg de meeste, doen ze het dan tóch een beetje anders. Want hoezo 20 procent sociale woningen, hoezo een oefenruimte voor bandjes? Zonde van het geld. Hek er om heen, parkeergarage, penthouses en beveiliging aan de poort. Dat is pas geld verdienen. Begrijp me goed, ik zeg niet dat het zo beter was geweest. Maar besef wel dat ze dat soort stedelijke nieuwbouw in pakweg Miami heel anders aanpakken.

Om Yevginji, ooit ontsnapt aan het naargeestige communisme, nog maar eens te citeren: ‘Nederland is de enige plek waar het socialisme ooit gewerkt heeft.’  Dat denk ik ook weleens, en in Oost weet ik waaróm ik dat denk. Zoveel vooruitgang, en het mengt, nog steeds, ondanks van alles, en ook dankzij van alles. Voorbeeld: in Oostpoort staat een riant stadsdeelkantoor. Service voor de burger binnen handbereik. In dat pand is ook een café-achtige ruimte, waar ik afgelopen oktober naar een Marokkaanse comedian kwam kijken. Samen met een heel divers publiek, met op de voorste rij vier politieagenten (ja, hun dienst zat er op) van het naastgelegen bureau. Veel te ruim na aanvang arriveerde nog een best beroemde rapper. Dat kan dus ook in Oostpoort. Op tweehonderd meter van de piekfijn verzorgde postzegeltuintjes van de elite. Voor u nu woedend gaat mailen wegens mijn tevredenheid over bepaalde dingen: het hoogste aandeel sociale huur in de hele stad vind je in Oud-Oost. Nog wel. Maar tóch.