Aan de levendige Javastraat draait het al negen jaar om geurige kruiden, gestoomde couscous en recepten die van moeder op dochter zijn doorgegeven. In de open keuken van de Couscousbar zwaaien vrouwen de scepter, met moeders en dochters als culinaire hoofdrolspelers. Vanaf 1 juni vult een nieuwe saladebar het aanbod aan, uiteraard ook naar eigen samenstelling.

‘Nadia en ik droomden van een Marokkaans restaurant waar couscous de hoofdrol speelt’, vertelt Samira. ‘Onze moeders verdienen een plek in de keuken. Hun recepten zijn zó lekker. Die verhalen wil je delen.’

De favoriet van Nadia? De klassieke Maghreb couscous, luchtig gestoomd, met zeven groenten in een geurige Ras el Hanout-bouillon. Ook populair: merguez in gekruide tomatensaus en de rijke, gevulde Marokkaanse tomatensoep met linzen en kikkererwten. Alles rechtstreeks uit het familierepertoire van Mama Nadia tot Mama Zahra.

Zelf samenstellen staat centraal. Gasten kiezen hun basis, toppings, saus en vlees of vega-optie. Dat geldt straks ook voor de salades, die vanaf juni dagelijks op het menu staan vanaf 8,50 euro.

Elke vrijdag schuiven Marokkaanse families aan rond een grote schaal couscous, om samen herinneringen te maken. ‘Die traditie vormt het hart van onze Couscousbar, waar gasten zich even in de soeks van Marokko wanen’, vertelt de eigenares. ‘De geur van warme specerijen vult de ruimte, terwijl in de keuken vrouwen koken met de recepten van hun moeders en grootmoeders. Authentiek, huiselijk en doorgegeven van generatie op generatie. Precies zoals het bedoeld is.’

De Couscousbar zet die traditie voort in Oost. De geur van warme specerijen vult de ruimte, Arabische muziek klinkt op de achtergrond en de munt in de Marokkaanse thee maakt het compleet.

Rachid, vaste klant: ‘De Marokkaanse soepen zijn mijn favoriet. Een keer per week haal ik hier wat, als ik geen tijd heb om te koken.’ Buurtbewoonster Linda: ‘Voor een film bij Studio/K eerst even hier snel en gezond eten. Perfect!’

Ook Franse bezoekers vinden hun weg naar de zaak. In negen jaar groeide een vaste klantenkring. De sfeer is losjes, de producten lokaal, de verpakkingen duurzaam. ‘De Javastraat is het leukste stukje Amsterdam’, lacht Samira. ‘Hier leeft het. Divers, no-nonsense. Zo hoort een straat in Amsterdam te zijn.’

De Couscousbar is dagelijks open van 12.00 tot 21.00 uur.
Check www.couscousbar-amsterdam.nl