Home Overzicht Dapperbuurt lijkt weer over links te gaan

Dapperbuurt lijkt weer over links te gaan

0

Verrassend zijn de peilingen aan het eind van de middag in de Dapperbuurt niet. De wijk kleurt opnieuw rood. Bij inwoners met een migrantenachtergrond doen vooral GroenLinks en D66 het goed. Tot nu toe zouden deze twee partijen hier de grote winnaar zijn. Denk, CDA en PVV werden niet genoemd.

Lewis Daniels

‘Door de coronamaatregelen is de opkomst ver boven verwachting’, vertelt een vrijwilliger van de Muiderkerk aan de Linnaeusstraat, een van de drukste stembureaus van Amsterdam. ‘Aan de andere kant is de coronacrisis waarschijnlijk ook de reden dat zoveel mensen komen stemmen. Het gaat dit keer echt om iets. Ze staan best lang in de rij om hun stem te laten gelden.’

Op een nabijgelegen schoolplein kijkt Milouda naar haar spelende kinderen. Ze denkt nog een beetje na over wat ze gaat stemmen. ‘Waarschijnlijk wordt het toch weer PvdA, ik denk dat zij de beste afspiegeling van de maatschappij zijn en ik wil een stem voor iedereen.’

Twee jonge vrouwen bij Jungle op de Tweede van Swindenstraat , waar ook gestemd kan worden, zijn er al lang uit. Zij kiezen voor BIJ1. ‘Hun programma en de personen op de lijst passen het best bij mij. Het enige wat ik nog niet weet is voor wie van die personen ik kies, dat beslis ik dadelijk in het stemhokje.’ Haar vriendin knikt. ‘Ik weet wel wie het wordt. Wie?’ Ze glimlacht. ‘Eén van hen.’

De meeste vrijwilligers die soep uitdelen bij Prachtvrouw op het Dapperplein gaan – net als de mensen aan wie ze de soep geven – allemaal stemmen of hebben dat net gedaan. Hasna heeft stembiljetten voor zichzelf en haar man bij zich. Ze twijfelen nog tussen Groen Links en D’66. ‘Beiden lijken mij goed voor de maatschappij, misschien doen we naar elke partij een stem.’ Ze kijkt naar haar telefoon. We zouden elkaar nog even bellen daarover.’

Een meisje dat Prachtvrouw meehelpt met soep uitdelen mag vandaag voor het eerst stemmen. ‘Ik heb vooral naar de toekomst gekeken en daarom GroenLinks gestemd.’ Laila ziet in Sigrid Kaag de beste volksvertegenwoordiger. ‘Zij heeft een heel goede uitstraling, een die premierwaardig is. Daarnaast vind ik een verenigd Europa en onderwijs erg belangrijk, dus kom ik automatisch uit op D66.’  Naima weet het nog niet. ‘Ik denk GroenLinks, wat stem jij eigenlijk?’

Een vrouw in scootmobiel op de Dappermarkt kijkt peinzend voor zich uit. ‘De vorige keer heb ik Rutte gestemd, maar dat toch niet maar niet opnieuw. Hij heeft zoveel kwaad gedaan. Eigenlijk vertrouw ik ze allemaal niet, dus dan maar PvdA.’ Haar vriendin piekert er niet over te gaan stemmen. ‘Mij zijn ze lang geleden al kwijtgeraakt. Ik vind het zakkenvullers.’

Een Surinaamse vrouw onderweg naar het stembureau is aanvankelijk van plan FVD te stemmen. ‘Die is oké, toch?’ Een voorbijganger confronteert haar met de appjes van lijsttrekker Baudet, waaruit zou blijken dat die liever niet ziet dat blanke vrouwen met donkere mannen thuiskomen. ‘Is dat zo?’, vraagt ze stomverbaasd. ‘Nou, dan moet ik maar wat anders stemmen. Stem jij PvdA? Ok, dan doen we dat.’ Ze kijkt in haar handtas. ‘Gelukkig ben ik mijn stemkaart niet vergeten.’

Robbert loopt net het stembureau in de Muiderkerk uit. ‘Het is PvdA geworden. Normaal stem ik SP, maar ik heb niet zoveel met Lilian Marijnissen en de andere partijen zijn mij niet links genoeg, dus bleef er weinig anders over.’ Henk en Thomas zeggen in koor op GroenLinks te hebben gestemd. ‘Dat is eigenlijk al zolang we ons kunnen heugen. We zijn heel trouwe kiezers.’

De volgende persoon die het stemlokaal verlaat heeft ook GroenLinks gestemd, de student die daarna naar buiten komt kleurde een vakje op de lijst van de VVD rood. ‘In deze buurt schijnt dat nogal bijzonder te zijn. Ik kies voor Rutte omdat ik denk dat mijn stem zo het meest functioneel is.’ Martijn wil daar niets van weten. ‘Eigenlijk ben ik anarchist, dus stem ik maar Partij voor de Dieren. Waarschijnlijk zouden dieren ons beter besturen dan nu gebeurt.’ Henk koos voor dezelfde partij. ‘Ik heb puur gekeken naar waar mijn idealen liggen en de Partij voor de Dieren komt daar het dichtst bij in de buurt.’

Landelijk zullen de uitslagen waarschijnlijk afwijken, in Oost gaat de Dapperbuurt opnieuw over links. Anders is wel dat de coronacrisis mensen naar de stembus heeft getrokken, maar geen invloed op hun stemgedrag lijkt te hebben gehad. Alleen de vrijwilliger bij de Muiderkerk haalde het onderwerp aan.