In het Oosterdok vlakbij het Scheepvaartmuseum liggen al veertig jaar historische bedrijfsvaartuigen aangemeerd in de Museumhaven. De Vereniging Museumhaven Amsterdam (VMA) viert het jubileum op zaterdag 24 mei met een klein festival voor buurtbewoners. Tijdens ‘Bij ons aan boord’ laten bootbewoners zien hoe het is om op een historisch schip te wonen. Stap aan boord voor lezingen, muziek, een poëziebar, een rondvaart of kinderactiviteiten.
Wil je meer willen weten over het leven aan boord vroeger en nu, dan kun je naar de lezing van schrijfster Corine Nijenhuis over het harde schippersleven vroeger. Auteur Alma Mathijssen vertelt over varen en schrijven, weggaan en blijven. Schrijfster Suzanna Markusse neemt de bezoeker mee in het ontstaan van historische varende woonschepen: eind jaren zestig jaar ontdekten jongeren, dringend op zoek naar woonruimte, afgedankte binnenvaartschepen als onderkomen. Ze knapten de schepen eigenhandig op tot woning. Dit waren de pioniers van de Museumhaven; alle historische schepen die er liggen zijn door de bewoners ooit gered van de sloop en eigenhandig gerestaureerd tot museaal (bewoond) erfgoed.
Behalve lezingen is er poëzie door voordrachtskunstenaar en absinteur Simon Mulder die onder het bereiden van een glas absint de luisteraar meeneemt in poëzie met een nautische link. Ook is er muziek aan boord, met optredens van de Benonies, Trio Classique en Trio van Dongelen. Iedereen kan komen supersjoelen en voor de kinderen is er een knutselboot. Ook is er een unieke kans om een rondvaart te maken op een historisch schip. Tot slot is er in de avond een knallend slotfeest op het dak van Nemo met uitzicht over de stad en de Museumhaven.
Aan het begin van elke steiger staan informatieborden over de schepen die aan die steiger liggen. Op zeven daarvan staat een QR-code waarmee je het verhaal van het betreffende schip kunt beluisteren. In het Nederlands of Engels.
Het festival Bij ons aan boord is gratis, aanmelden is nodig vanwege de beperkte plaatsen. Kijk voor aanmelden en meer informatie op Bij ons aan boord.