Home Dwars nieuws De Open Hof: nieuwe bewoners!

De Open Hof: nieuwe bewoners!

0

In juni 2023 zijn de bewoners van de Open Hof in Amsteldorp verhuisd, maar de sloop van het verzorgingshuis laat nog even op zich wachten. Er wonen nu tijdelijk 35 studenten als antikraakwachten onder supervisie van Connect Generations, een organisatie die generaties verbindt door studenten in zorgcentra te laten wonen in ruil voor een (betaalbare) huur en een aantal uren vrijwilligerswerk.

Ank Engel

Eliorah van Wijk uit Nieuwveen, student interdisciplinaire sociale wetenschappen aan de UvA, kwam via haar zus in contact met Connect Generations. Na een screening met vragen over haar motivatie kreeg ze een kamer in de Open Hof aangeboden. De kamers zijn goed. Er is voldoende ruimte.

Waardevolle toevoeging

Eliorah vertelt: ‘We hebben met z’n allen kookplaatjes gekocht en we eten vaak samen in groepjes.’ Dat Amsteldorp echt een dorp is ín Amsterdam vindt zij heel bijzonder: ‘Er zijn niet veel winkels in het dorp, maar wel op redelijke afstand. Ik wil graag dat de studenten als een waardevolle toevoeging worden gezien in de buurt en op een fijne plek iets terug kunnen doen.’

Ze blijft zelf niet lang in de Open Hof, want ze heeft een kamer gevonden in West, waar ze over drie weken al terecht kan. Deze kans kan ze niet laten liggen. De sloop van de Open Hof in 2024 is immers onvermijdelijk.

Community

Lieke Walhout studeert geneeskunde aan de VU. Zij komt uit Lisse. Linde Joziasse is student pedagogische wetenschappen aan de UvA. Zij komt uit Den Haag. Lieke heeft Connect Generations gevonden op Instagram. Linde hoorde erover van een buurvrouw. De ruimte is naar hun zin, al was het wel veel werk om het schoon te krijgen. Een eigen badkamer is heel fijn.

‘We zoeken een manier om te communiceren met de buurt’

Ze willen graag vrijwilligerswerk doen, maar weten nog niet precies waaruit dat werk zal bestaan. Van de groep studenten een echte community maken, kost natuurlijk even tijd, maar ze leren hun medebewoners zo langzamerhand al wel kennen.

Contact

Merel Groot, studentencoördinator, onderhoudt de onderlinge contacten. Hoe het verder moet als de Open Hof wordt gesloopt, is een moeilijke vraag. Daar willen ze nog even niet aan denken. Wat zou er in de krant moeten staan over de tijdelijke bewoners van de Open Hof? ‘We willen erg graag de bewoners van Amsteldorp beter leren kennen en bekendheid geven aan het feit, dat wij en de andere studenten open staan voor hulpverlening aan iedereen die het nodig heeft. We zoeken een manier om te communiceren met de buurt en we hopen dat een artikel in de krant zal helpen de Amsteldorpers te informeren over hun nieuwe, tijdelijke medebewoners, die zeker met ze in contact willen komen. Iedereen die hulp nodig heeft of een idee heeft om de buurt samen leuker en mooier te maken, is welkom, oud en jong.’ Lies Niezen, coördinatrice van het Hoekhuis, gaat de studenten-vrijwilligers wegwijs maken. Belangstellenden kunnen zich melden.

Check [email protected] | 020 462 3353