Louise en Henk Schiffmacher kwamen tot de ontdekking dat hun huis aan de Weesperzijde in de jaren veertig het Joods pension Verdooner was gevestigd en dat van daaruit 36 ouderen van joodse afkomst zijn gedeporteerd en vermoord. Louise, de vrouw van de tattoo-koning heeft gewerkt aan een eerbetoon: een beeld van Leendert Pop, een van de bewoners van het pension.

De toen 83-jarige Leendert Pop was een gepensioneerde ketellapper die werkte op de Albert Cuyp. Louise Schiffmacher legt nu de laatste hand aan een wassen beeld van Pop. Het is de bedoeling dat het beeld in brons wordt gegoten, een plaats krijgt voor het huis van de Schiffmachers en uitkijkt over de Amstel.

Het leggen van struikelstenen voor het huis was ook een optie. Rogier Schravendeel zet zich in, om voor huizen in Oost waar joden zijn weggevoerd en niet terugkwamen, deze bronzen gedenkstenen te leggen. Maar de Schiffmachers zagen het niet zo zitten om voor de deur zesendertig van die bronzen struikelstenen te hebben. Een beeld is een mooi alternatief.

Het beeld komt er, maar nu moet een crowdfunding de kosten dekken voor het gieten in brons, de sokkel en de nodige veiligheidsmaatregelen. Rogier Schravendeel is namens het drietal in gesprek met het stadsdeel. Stadsdeelbestuurder Jan-Bert Vroege reageerde positief. Hij gaat met alle betrokken partijen zorgen dat het beeld een passende plek krijgt in de openbare ruimte.