Home Groen De Victoria waterlelie van de Hortus staat weer in bloei

De Victoria waterlelie van de Hortus staat weer in bloei

0

Menig Amsterdammer kijkt er het hele voorjaar naar uit: De Victoria waterlelie bloeit weer in de verwarmde buitenvijver van de Hortus. De koningin van de waterlelies laat vandaag haar eerste bloem van dit seizoen zien. De plant zal deze zomer nog enkele keren bloeien. Je kunt de bloemen vroeg in de ochtend bewonderen, of tijdens een van de Zomeravonden.

Foto’s Barbara van Amelsfort

De plant staat bekend om haar enorme bladeren van wel twee meter doorsnede. Maar ook om haar bloeiwijze, die klinkt als een sprookje. De bloem bloeit slechts twee nachten achtereen. De eerste nacht wit en de tweede nacht roze. Na de tweede nacht sluit de bloem en verdwijnt ze weer onder water.

Het lukte de Amsterdamse Hortus in 1859 als eerste in Nederland een Victoria in bloei te krijgen. Het wonder van de enorme waterlelie die ’s nachts bloeit, trekt al ruim anderhalve eeuw grote aantallen bezoekers. Er bestaan van nature twee soorten Victoria waterlelies: Victoria amazonica en Victoria cruziana. Dit jaar heeft de Hortus een Victoria cruziana in de vijver.

De bloem bloeit slechts twee nachten achtereen

Sinds 2002 kweekt de Hortus de plant in een verwarmde buitenvijver. Deze vijver wordt volledig duurzaam verwarmd dankzij de koppeling van de warmte koude installaties van de Hermitage Amsterdam en de Hortus. De overtollige warmte van de Hermitage wordt gebruikt om de kassen en de Victoriavijver van de Hortus te verwarmen. De Hortus stuurt koude terug, zodat de Hermitage daarmee kan koelen.

De bladeren van de Victoria cruziana kunnen 1 á 2 meter in doorsnede worden. Kenmerkend zijn de met lucht gevulde nerven en de hoge opstaande randen. Deze reuzebladeren kunnen op hun hoogtepunt tot wel 40 kilo aan gewicht dragen! Om op het hoogtepunt te komen, moet de plant nog even doorgroeien. Als de plant in augustus sterk genoeg is, organiseert de Hortus een speciale fotomiddag voor ouders met jonge baby’s. Een unieke mogelijkheid om je kind op het drijvende blad van de waterlelie te laten poseren voor een sprookjesfoto.

De geschiedenis van Victoria amazonica begint in de warme, vochtige binnenlanden van Bolivia. Daar ontdekte in 1801 de Duitse botanicus Thaddeus Haenke een reusachtige waterlelie in een van de aanvoertakken van de Amazone. Zodra het bestaan van de enorme waterlelie in Europa bekend werd, is talloze malen geprobeerd zaden en planten naar Europa te vervoeren.

De Hortus is deze zomer iedere zondag open tot 20.00 uur. Op donderdag en vrijdag tot 21.00 uur!