Home Overzicht Diemen wil, maar kan komst biomassacentrale niet tegenhouden

Diemen wil, maar kan komst biomassacentrale niet tegenhouden

0

De gemeente Diemen is niet in staat de plannen voor de komst van een biomassacentrale van Nuon tegen te houden. De gemeenteraad is het in meerderheid met het college eens dat er onvoldoende juridische grondslag bestaat om een ‘verklaring van geen bedenkingen’ te weigeren. Dat kan de gemeente alleen doen als zij bezwaren op het gebied van ruimtelijke ordening kan aanvoeren. Nu is het aan de provincie Noord-Holland of Nuon een vergunning krijgt.

Het college van Diemen heeft samen met de gemeenten Almere, Amsterdam, Weesp, Gooise Meren, Diemen en de provincie Noord-Holland nu extra voorwaarden afgesproken met het energiebedrijf over de gevolgen voor de luchtkwaliteit en de duurzaamheid van de biomassacentrale. Deze strengere afspraken zijn vastgelegd in een convenant. Het bevat  bindende afspraken over het minimaliseren van de negatieve gevolgen voor de luchtkwaliteit, het tijdelijke gebruik van biomassa als transitiebrandstof en het maken van afspraken over de herkomst van de biomassa.

De plannen voor de biomassacentra in Diemen hebben veel losgemaakt. Niet alleen veel inwoners van Diemen zijn tegen de komst van een biomassaketel, maar ook omliggende gemeenten hebben van zich laten horen. Ook op IJburg was er veel verzet. Met name de verwachte uitstoot van de biomassaketel baart zorgen.