Home Eten&Drinken Dineren en cocktails in historisch gebouw op Rietlandpark

Dineren en cocktails in historisch gebouw op Rietlandpark

0

Een nieuw restaurant openen midden in een pandemie. Het is gedurfd, maar de Schot James Chaib, de Amerikaanse Chelea Whitaker en de Zeeuw Randy Karman deden het gewoon. Afgelopen december opende Zeeuw & Schot haar deuren in het ontsmettingsgebouw op het Rietlandpark. Het was alleen van korte duur, na elf dagen moesten ze alweer sluiten vanwege oplopende coronabesmettingen. Dat viel niet mee, maar ze bleven open voor lunch en afhaalmaaltijden. Inmiddels zijn ze weer helemaal open.

Het loopt goed, vooral in de weekenden zitten ze vol. Ze verwelkomen voornamelijk buurtbewoners, maar ook steeds meer Amsterdammers uit andere delen van de stad. Britse toeristen komen er graag. De hoogste tijd om eens af te spreken met het trio achter de nieuwe hotspot Zeeuw & Schot.

James en zijn vrouw Chelsea zijn bekend met Oost, ze wonen vlakbij het Oosterpark. Randy woont iets verderop, in het centrum. Ze zijn heel verheugd met deze plek in het Oostelijk Havengebied. Het Rietlandpark ligt centraal en is makkelijk bereikbaar. Ze hebben een stuk of vijf locaties bekeken en waren meteen dol op het markante gebouw met zijn roerige geschiedenis, dat eerder dienst deed als ontsmettingsgebouw voor emigranten en later als kraakpand.

Tasting menu: maaltijd en cocktail perfect op elkaar afgestemd

Randy en James kennen elkaar van Krasnapolsky waar ze samen werkten. Ze sleepten de eerste prijs in de wacht van Macallan’s Whiskey Master of Flavour waarvoor ze unieke gerechten met bijpassende cocktails serveerden. Toen ontstond het idee om met dit concept een eigen restaurant te openen.

Bij Zeeuw & Schot kun je terecht voor een 3, 4 of 5 gangen tasting menu. Speciale dieetwensen zijn geen probleem, zeker als je ze van tevoren doorgeeft. De menu’s wisselen steeds en worden bereid met lokaal geproduceerde producten. Ook bakken ze zelf hun brood. Overdag combineren ze lunchgerechten met laag alcoholische cocktails, ’s avonds serveren ze iets steviger cocktails bij het menu of de culinaire hapjes. Denk aan Zeeuwse oesters, truffel risotto en langoustines. Wat je ook kiest, het eten en de cocktails worden hier met veel liefde bereid en perfect op elkaar afgestemd.

Cocktails met een verhaal

James werd in 2019 uitgeroepen als beste barman van Nederland en is nu de cocktailspecialist van Zeeuw & Schot. Achter elke cocktail schuilt een mooi verhaal over de historie van het gebouw. Zo zijn er de ‘emigrant cocktails’ als Fresh Start, The Crossing, en Tropical Arrival. En de ‘young offenders’, zoals Playground Punishment, die verwijzen naar de tijd van de jeugdgevangenis. Perry Sour, Perry Long en Perry Strong zijn de ‘squatter cocktails’, in deze cocktails staan Balvenie Whiskey en peer centraal. Deze mixen doen denken aan het krakerscollectief dat destijds het desolate ontsmettingsgebouw hebben omgetoverd in iets moois.

Chelsea runt de expositieruimte in het restaurant. Ze werkt nauw samen met de bovenburen in het gebouw, de huurders van de broedplaatsen. Op dit moment is er onder andere een lichtinstallatie te zien van Bas Peeters, en een kunstwerk met miniatuur ‘bewoners’ van het ontsmettingsgebouw.

Als de tijd het toelaat maken Randy, James en Chelsea het liefst nieuwe plannen. Ze zijn eigenlijk altijd aan het brainstormen over het menu, de cocktailkaart en de kunst. Ze kijken uit naar nieuwe gasten en de toekomst. We zijn benieuwd.

Op weg naar een beter bestaan

Het in 1922 voltooide Quarantainegebouw heeft een fascinerende geschiedenis en zit vol verhalen. Het is samen met het Lloyd Hotel en Koffiehuis KHL ontworpen in de stijl van de Amsterdamse School door stadsarchitect Evert Breman (1859-1926). Het werd gebouwd in opdracht van rederij Koninklijke Hollandsche Lloyd, één van de rederijen die begin 20e eeuw voor bedrijvigheid in het Oostelijk Havengebied zorgden. 

Foto Stadsarchief Amsterdam.

Oorspronkelijk deed het dienst als ontsmettingsgebouw waar passagiers werden gecontroleerd op luizen, vlooien en besmettelijke ziektes. De tienduizenden migranten die in de jaren 20 – 30 via Amsterdam de oversteek maakten naar Zuid-Amerika, dromend over een beter bestaan, maakten allen een tussenstop in het Quarantainegebouw en overnachtten in het Lloyd Hotel. Zo’n bezoek aan de ontsmettingsruimten was verplicht, want als de immigranten bij aankomst ziek bleken te zijn, werden ze door de autoriteiten zonder pardon geweigerd en teruggestuurd naar Nederland.

Alle mannen, vrouwen en kinderen werden door artsen en verpleegsters op lichaamsreinheid gecontroleerd en in bad gedaan. Ze kregen na controle een schone badjas en gummi-schoenen. Hun eigen kleding werd in de speciale desinfectieovens gereinigd. Dat verkleinde de kans op epidemieën aan boord.

Vluchtelingen, jonge delinquenten en krakers

ls gevolg van de crisis in de jaren ’30 ging de KLH failliet. Vanaf 1939 werden er Joodse vluchtelingen opgevangen in het Lloyd Hotel. Tijdens de oorlog en de decennia erna werd het voormalig landverhuizershotel omgevormd tot Huis van Bewaring. In de jaren ’60 werd het een beruchte jeugdgevangenis. Het Quarantainegebouw had daar weinig mee te maken, behalve dat er toen verbindingsmuren van het hotel naar het ontsmettingsgebouw liepen. Op de bewaakte en ommuurde binnenplaats werden de gevangenen gelucht. Later werd het ontsmettingsgebouw enige tijd als fietsenstalling en Cantine gebruikt, en uiteindelijk gekraakt.

Broedplaatsen

In 2018 neemt Stadsherstel Amsterdam het ontsmettingsgebouw over van Woonstichting De Key. Net als veel andere panden en pakhuizen in het Oostelijk Havengebied heeft het de sloop overleefd dankzij betrokken buurtbewoners en krakers in de jaren ’80 (waaronder musicus, schrijver en zanger Bob Fosko van de Raggende Manne). Al mag er nu niet meer gewoond worden, de twaalf ateliers en twee muziekstudio’s zijn er nog altijd. Ze worden verhuurd en beheerd door Stichting Kunstwerk Loods 6, dat aan de overkant op het KNSM-eiland zit. Oorspronkelijk zou de broedplaats in 2025 eindigen, maar gelukkig blijft dit culturele bolwerk ook in de toekomst behouden.

Zeeuw & Schot, Rietlandpark 373 | 020 786 0439
Open donderdag – maandag van 11.00 tot 01.00 uur