Home Overzicht Sluisbuurt krijgt namen van mensen uit de danswereld

Sluisbuurt krijgt namen van mensen uit de danswereld

0

Alle straten, pleinen, kades en bruggen in de toekomstige Sluisbuurt op het Zeeburgereiland krijgen namen van mensen uit de danswereld. Het gaat om dansers, danseressen en choreografen die in het verleden belangrijk waren voor het Nederlandse ballet. Naast de Sportheldenbuurt krijgt het Zeeburgereiland nu ook een Dansbuurt.

Het zuidelijke deel van de Sluisbuurt is nu in aanbouw. De openbare ruimte in het noordelijke deel van de Sluisbuurt is nog niet helemaal uitgewerkt. Zodra ook hier de straten, kades en bruggen definitief zijn ingetekend, krijgen ook die een naam uit de danswereld. Andere voorbeelden zijn de Margot Fonteynstraat, het Pina Bauschplein en het Marianne Hilaridesplantsoen.

De hoofdstraat van de Sluisbuurt heet straks de Rudi van Dantzigstraat. Rudi van Dantzig (1933-2012) was een Nederlandse choreograaf, danser en schrijver. Hij begon zijn danscarrière in 1952 bij een van de voorlopers van Het Nationale Ballet. Later was hij twintig jaar lang artistiek leider van Het Nationale Ballet en maakte hij ruim vijftig balletten. Hij is van grote invloed geweest op de Nederlandse dans.

Ook de plantsoenen krijgen een dansnaam. Johanna Rosina (Hans) Snoek is daar een van. Hans (1910-2001) was danseres, danspedagoge en oprichtster van het Rotterdamse Scapino Ballet. Zij krijgt daarmee een tweede plek in Amsterdam waaraan haar naam is verbonden. De fontein op het Leidseplein is ook naar haar vernoemd.