Elk jaar, net als vele Amsterdammers, herdenken ook kinderen de Februaristaking. Basisschoolleerlingen van IKC Frankendeal en de Frankendaelschool deden voorafgaand aan de herdenking mee met het educatieve project De Dokwerker op School. Samen met kunstdocent Emma Slaats maakten de kinderen actief kennis met het verhaal achter de Dokwerker.
De Rode Loper op School
Op 25 en 26 februari 1941 werd door inwoners van Amsterdam gestaakt tegen het wegvoeren van de Joodse bevolking. Het monument De Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein staat hiervoor symbool. De Februaristaking was het enige massale, openlijke protest in de Tweede Wereldoorlog tegen de Jodenvervolging in heel bezet Europa.
School der Poëzie
Nadat ze een bezoek hebben gebracht aan het Joods Cultureel Kwartier, maken de leerlingen beeldjes van draad en tape. Welke houding hoort bij verzet en welk verhaal vertelt jouw beeldje? Daarna schrijven ze een gedicht met de School der Poëzie. Een ode aan De Dokwerker én aan de dokwerkers in henzelf. Want om te staken heb je moed nodig. Durf je in deze tijd op te komen tegen onrecht en voor degene die het moeilijk heeft? In deze onrustige tijd is het steeds belangrijker dat schoolklassen meedoen aan projecten waarbij burgerschapsvorming bovenaan staat. Het levert waardevolle gesprekken op.
Vuist
Bij de herdenking op 25 februari delen de kinderen hun Dokwerkertjes uit aan het publiek. Ook ouders en leerkrachten zijn aanwezig. Het is mooi om te zien hoe betrokken iedereen is. Met veel aandacht worden de beeldjes bij de onverschrokken Dokwerker gezet. We zien Dokwerkertjes met hoody’s aan, petjes op, een hondje aan de riem, een gerafelde jas, hoge kragen. We zien beeldjes met een moedige vuist omhoog.
Om met de woorden die journalist en schrijver Sheila Sitalsing sprak tijdens de herdenking af te sluiten: ‘Vijf vingers zijn een vuist, een heleboel vuisten zijn een mokerslag. Verenigt u. Weest moedig.’