Home Overzicht Doorverhuren van nieuwbouwwoning mag straks niet meer

Doorverhuren van nieuwbouwwoning mag straks niet meer

0

De gemeente wil een rem zetten op de trend dat huizen worden gekocht om daarna tegen de hoofdprijs te verhuren. Op deze manier kunnen mensen weer aan bod komen die een huis willen kopen om daar zelf te gaan wonen. Deze woningen kunnen in de toekomst alleen nog maar door de koper zelf worden bewoond.

Bouwwethouder Laurens Ivens wil alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat Amsterdam een stad blijft waar iedereen kan wonen, ongeacht de dikte van je portemonnee. ‘Daarom moeten we zorgen dat woningen worden gekocht om in te wonen en niet om er zoveel mogelijk aan te verdienen, zodat de huur- én koopprijzen alleen maar sneller stijgen. Door te zorgen dat nieuwe woningen alleen worden verkocht aan mensen die daar zelf willen wonen, zorgen we ervoor dat deze woningen koopwoningen blijven en dat ze niet terecht komen in het dure huursegment.’

Straks welfwoonplicht opgenomen in erfpachtvoorwaarden

De gemeente kan dit regelen door de zelfwoonplicht op te nemen in de erfpachtvoorwaarden. Dat geldt ook voor de volgende koper, zodat die regeling een langdurige werking heeft. Wel zijn er uitzonderingen: het blijft mogelijk te verhuren aan een eerstegraads familielid (partner, kinderen en hun partners, ouders) en bij tijdelijk verblijf in het buitenland. Het blijft ook mogelijk om een woning te verhuren als middeldure of sociale huurwoning (tot 1027 euro).

De maatregel geldt alleen voor woningen die nog gebouwd moeten worden en zowel voor nieuwbouw als voor ‘transformatie’ van bijvoorbeeld kantoren naar woningen. De eerste woningen waar deze maatregel voor geldt, zullen dus pas over enkele jaren worden opgeleverd.

Bij nieuwbouw kan de gemeente via de erfpachtvoorwaarden ingrijpen, maar in de bestaande woningvoorraad kan dat niet. Om kopers te verplichten zelf in een bestaande woning te gaan wonen, moet de landelijke wetgeving aangepast worden. Volgens Ivens onderzoekt de minister de mogelijkheden  om ook een landelijke zelfbewoningsplicht in te kunnen voeren voor de bestaande woningvoorraad.