Home Overzicht Drie concerten in tienjarige NedPhO-Koepel luiden de zomer in

Drie concerten in tienjarige NedPhO-Koepel luiden de zomer in

0

Met drie concerten in het weekend van zaterdag 1 en zondag 2 juli vieren het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest 10 jaar NedPhO-Koepel in de Batjanstraat, de thuisbasis van de orkesten. Met ensembles uit de orkesten en gasten uit de buurt wordt de zomer ingeluid.

Zaterdag 1 juli om 10.00 uur opent het Wijktalentorkest Indische Buurt het weekend met 20 minuten heerlijke muziek; van klassiek tot wereldmuziek en pop en van alles ertussenin. De jonge muzikanten van het Wijktalentorkest hebben elke week muziekles en repeteren onder leiding van Daniel Follmann in Basisschool De Kraal.

De kindervoorstelling Peter en de Draak (5+) is een oud verhaal over vriendschap. Over het vinden van je thuis en de kracht van je fantasie. Acteur en verteller Steef Hupkes betovert jong en oud. Dat doet hij samen met het Vespucci Kwartet dat onder meer bestaat uit musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Op zondag 2 juli om 13.00 uur spelen violist Olga Caceanova uit het Nederlands Kamerorkest en cellist Nitzan Laster uit het Nederlands Philharmonisch Orkest samen de Sonate voor viool en cello van Maurice Ravel. De Franse componist heeft dit stuk opgedragen aan de herinnering aan Claude Debussy.

Het koor Zeeburg Zingt is in 1998 opgericht door Lijs Sternheim. Destijds met bewoners uit Flevoflats, het wooncomplex voor senioren in de Indische Buurt, tegenwoordig met veel nieuwe leden uit andere delen van Amsterdam-Oost. Sinds vorig jaar worden de zangers op de piano begeleid door Dineke Klinkenberg. Het koor zingt onder leiding van Catharina Bonsel beroemde liedjes, van Charlie Chaplin tot aan Bella Ciao.

Het Amsterdams Andalusisch Orkest speelt muziek van hun laatste album Mystic Mirrors. De meeslepende melodieën van de verfijnde qanun, deud en de mysterieuze sound van de rabab zorgen voor een middag vol mystieke reflectie. Het orkest speelt samen met de getalenteerde Salah Eddine Mesbah. Hij vertegenwoordigt een nieuwe generatie spirituele soefi vocalisten die sterk geworteld zijn in de Andalusische muziek uit de Maghreb.

Zondag  2 juli om 16.00 uur spelen drie strijkers uit de Orkestacademie van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest vanmiddag het Strijktrio van de Hongaarse componist Dohnanyi. De musici hebben dit concertseizoen op het hoogste niveau meegespeeld in de orkesten en werden voor dit concert gecoacht door violist Gordan Nikolić, muzikaal leider van het Nederlands Kamerorkest.

De Tramharmonie Amsterdam is ontstaan in 1906 als bedrijfsfanfare van de Gemeentetram Amsterdam. Het orkest is inmiddels uitgegroeid tot een eigentijdse muziekvereniging, die een geheel eigen draai aan de blaasmuziek weet te geven. De Tramharmonie speelt onder leiding van Jacco Nefs en wordt bijgestaan door NedPhO-cellist Douw Fonda en diva Agnes Geneva. Deze zangeres, performer en actrice begon haar carrière acht jaar geleden in de Lellebel, waar ze tegenwoordig haar eigen show heeft. Sinds 2014 is Agnes de vaste zangeres bij TransAmsterdam en van de prachtige Anthem Trans and Proud. Sindsdien is Geneva steeds bekender geworden in de LGBTQ+-gemeenschap.

Daarna speelt het Amsterdams Andalusisch Orkest hetzelfde programma als dat van 13.00 uur.