Home Overzicht Drie studentenorkesten voeren wereldpremière van Reza Namavar uit

Drie studentenorkesten voeren wereldpremière van Reza Namavar uit

0

De compositie ‘In de Blauwe Nacht’ van componist Reza Namavar is vanaf november tot en met januari te horen in verschillende concertzalen. Eerst zal het worden gespeeld door het CREA Orkest op 27, 29 en 30 november. Daarna zal het stuk worden uitgevoerd door het UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck en vervolgens het Amsterdams Studenten Orkest.

Sinds 2 september repeteren drie studentenorkesten in Amsterdam en negen andere studentenorkesten elders in het land de compositie ‘In de blauwe nacht’ van de Nederlandse componist Reza Namavar. Daarmee laten ze zien dat (hedendaagse) klassieke muziek niet slechts iets voor ouderen. Het is niet eerder voorgekomen dat een nieuwe compositie zo vaak zal worden uitgevoerd. Uitgangspunt van is het creëren van meer verbondenheid tussen de verschillende muziekgezelschappen door bijvoorbeeld naar andere studentenorkesten te gaan luisteren.

Voor dit project is componist Reza Namavar benaderd. De uiteenlopende bezettingen van de studentenorkesten vormden een bijzondere uitdaging voor Namavar. De orkesten variëren namelijk sterk in grootte en sommige hebben zelfs een koor. Verschillende versies van de compositie waren dan ook noodzakelijk. Hierdoor klinken alle uitvoeringen anders.

Het CREA Orkest telt op dit moment zo’n 80 spelers, met een grote slagwerk- en strijkersgroep en een gevarieerde blazersgroep. Dat biedt de mogelijkheid voor veel verschillende klanken en instrumenten. Het CREA Orkest zal naast de wereldpremière van ‘In de Blauwe Nacht’ ook de romantische derde symfonie van Rachmaninoff ten gehore brengen. En het geweldige ‘Fiddler’s Child’ van Janáček dat een huiveringwekkend virtuose vioolsolo bevat. Kortom, een gevarieerd programma met voor ieder wat wils.

Op 10 december is het aan het UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck om ‘In de Blauwe Nacht’ ten gehore te brengen. Dit oudste studentenorkest van Amsterdam zal maar liefst vijf werken uitvoeren in Muziekgebouw aan het IJ.

Het Amsterdams Studenten Orkest zal het stuk als laatste spelen. Naast ‘In de Blauwe Nacht’ staan ook ook de bekende jazz suite van Shostakovich, de tweede symfonie van Schubert en de finale van de organ symfonie van Saint-Saëns op het programma. Naast dat alles zal het Amsterdams Studenten Orkest op 21 en 22 november, in het Universiteitstheater aan de Nieuwe Doelenstraat ook een rock- opera begeleiden.

Check www.konso.nl