Home Overzicht Eenrichtingsverkeer Javastraat

Eenrichtingsverkeer Javastraat

0

Afgelopen zaterdag opende ik in de Javastraat samen met de ondernemersvereniging de waarschijnlijk allereerste eenrichtingsstraat voor voetgangers in Amsterdam. Het initiatief om eenrichtingsverkeer in te voeren kwam van ondernemers en bewoners die vinden dat de Javastraat veel te druk is ondanks alle coronamaatregelen. Een initiatief vanuit de samenleving dat ik graag een kans geef. Want de zorgen over de Javastraat zijn terecht. Sinds het uitbreken van de coronacrisis is het daar ontzettend druk. Er kwamen op een drukke zaterdag voor corona zo’n 10.000 mensen naar de Javastraat. En hoewel we weer naar buiten mogen, kunnen we echt niet terug naar de oude situatie.

Het is echt belangrijk te luisteren naar de maatregelen: boodschappen doen mag, maar doe het alleen, snel en gericht en maak er geen uitje van en hou 1,5 meter afstand. Dit kunnen we samen echt beter in Oost en dat moet ook beter! De Javastraat is prioriteit voor politie en handhavers. We hebben stevig opgetreden en er worden boetes geschreven. We hebben de (inmiddels beroemde) Coronabus ingezet waarmee via luidsprekers in verschillende talen mensen werden opgeroepen afstand te houden. En we hebben tal van mooie initiatieven gehad, zoals van de jongeren van SK Coaching die vrijwillig de straat op gingen om mensen te informeren.

Natuurlijk zijn er mensen die roepen: de gemeente moet gewoon meer handhavers de straat op sturen, mensen beboeten en wegsturen. Maar ik weet zeker dat we het daarmee niet gaan redden; we hebben daar nooit genoeg handhavers en agenten voor. Maar we moeten het ook niet willen. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen en zijn of haar gedrag aanpassen. Kleine aanpassingen kunnen voldoende zijn. Zoals in het geval van de Javastraat: gewoon de rechterstoep pakken, kleine moeite. Als we dat doen behouden we onze bewegingsvrijheid. Ik geloof niet in meteen naar de overheid kijken om gedrag af te dwingen. Ik geloof meer in een overheid die er is om initiatieven van bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties mogelijk te maken.

Inmiddels heb ik voor de Javastraat een petitie ontvangen waarin bewoners en ondernemers nog meer voorstellen doen om de drukte te beteugelen, waaronder eenrichtingsverkeer niet alleen voetgangers, maar ook voor auto’s in te stellen. Dat lijkt ons een goed plan. Hierover gaan we snel in gesprek met de initiatiefnemers.