Home Overzicht Eeuwige grafrust’ mogelijk op De Nieuwe Ooster

Eeuwige grafrust’ mogelijk op De Nieuwe Ooster

0

Begraven voor onbepaalde tijd wordt mogelijk op De Nieuwe Ooster in de Watergraafsmeer en De Nieuwe Noorder in Noord. In diverse (geloofs)gemeenschappen is behoefte aan ‘eeuwige grafrust’.

Door de coronacrisis is de vraag groter geworden, omdat bewoners hun dierbaren niet konden repatriëren en begraven in hun geboorteland. Begraven voor onbepaalde tijd betekent dat het graf, ook als er geen nabestaanden meer zijn, niet wordt geruimd zolang de begraafplaats bestaat.

‘Uit gesprekken die de afgelopen tijd zijn gevoerd met diverse religieuze en niet-religieuze gemeenschappen is gebleken dat er veel pijn en verdriet is omdat men zijn of haar dierbaren niet altijd op de gewenste manier kan begraven’, legt Wethouder Marieke van Doorninck uit. ‘Daarom heeft de gemeente besloten het huidige aanbod op gemeentelijke begraafplaatsen aan te passen, zodat het voldoet aan de uiteenlopende wensen van deze tijd.’

Onbepaalde tijd
Op dit moment kunnen mensen op De Nieuwe Ooster kiezen voor een graf voor 10 tot maximaal 50 jaar. De grafrechten van zo’n particulier graf kunnen steeds worden verlengd. Voor deze begraafplaatsen komt daar nu de keuze ‘voor onbepaalde tijd’ bij. Deze mogelijkheid geldt ook voor al bestaande graven.

De kosten voor een graf voor onbepaalde tijd: ongeveer 13.000 euro

Het tarief voor een graf voor onbepaalde tijd is gebaseerd op de tarieven die momenteel gelden voor een graf voor bepaalde tijd. Zo betaalt iedereen naar verhouding dezelfde kosten. Afhankelijk van de ligging en de grootte van het graf zijn de kosten ongeveer 13.000 euro. De inkomsten komen ten goede aan het onderhoud en beheer van de gemeentelijke begraafplaatsen.

Om begraven voor onbepaalde tijd mogelijk te maken op gemeentelijke begraafplaatsen, moeten artikel 8 van de Beheersverordening en de tarieven in de Heffingsverordening aangepast worden. Op 26 mei 2021 zal de gemeenteraad hierover besluiten.