Na een verbouwing van ruim drie jaar is, met veel oponthoud (onder andere door corona), in de noordoosthoek van het Oosterpark een opvallend glazen baken verrezen. Hotel V Oosterpark is de nieuwe naam van het vroegere Tropenhotel. In de plint van het gebouw heeft Orchid House haar deuren geopend. Het restaurant heeft een breed aanbod en met aan alle kanten uitzicht op het park en omgeving.

Ellen Ros | Foto Cor Leiwakabessij

Met trots vertelt Joeri Salet dat de lange periode van voorbereiding heeft gezorgd voor veel eigen inbreng in het ontwerp. Joeri (nog maar 32 jaar) is inmiddels een ‘gevestigde’ horeca-ondernemer, bekend van Supper (voormalige Supperclub). Wat komt er zoal kijken bij dat ondernemerschap? ‘Een goed gevoel voor vernieuwende concepten, lef, een goed netwerk en een ‘thuisgevoel’ in Oost.’

Verbinding met het park
Hij woont inmiddels zelf ook weer in Oost, een bewuste keuze, en kijkt zelfs uit op zijn nieuwste horeca-avontuur. ‘Met mijn partners Joey en Niek schreven we ons in 2022 in voor een pitch van KIT, eigenaar van het Tropenhotel. We moesten het opnemen tegen grote namen in de Amsterdamse horeca. We gaan het gewoon proberen, dachten we. We zijn uitgekozen omdat wij een goed gevoel hebben voor het multiculturele karakter van Oost. Wij komen alle drie uit Oost. Wat ons verder onderscheidde van de rest: wij hebben ingezet op diversiteit, dus horeca voor allerlei doelgroepen, jong en oud. Van ontbijt ‘s ochtends, een kopje koffie met uitzicht op het park, een restaurant, tot een bar met dansen, een lokale bridgeclub (nog in bespreking) en andere evenementen. We hebben nadrukkelijk gezocht naar mogelijkheden om het groen van het park naar binnen te halen en een maximale verbinding te maken met het park. Daarnaast was er (natuurlijk) een eis om zo duurzaam mogelijk te bouwen en in te richten.’

Over elke centimeter nagedacht
Alle vertraging had uiteindelijk dus ook voordelen. Er is lang nagedacht over vormen, kleuren en materialen. Opvallend zijn de vele ronde vormen van de bar en van de plantenbakken met als juweel in het midden van de bar: een prachtige ‘kroon’ in de vorm van bloembladeren. De aardse kleuren komen terug in het hele ontwerp, tot aan de lampjes op de bar.

De vloer in de horeca is bijzonder: het marmer dat is gebruikt is in kleinere brokken geslagen en is opgenomen in een soort terrazzovloer. Alle looproutes zijn juist weer in hout uitgevoerd. De nieuwe plint is veel groter dan die van het oude Tropenhotel. Opvallend is dat de grote ruimte aan alle kanten een doorkijk geeft naar de omgeving: de Linnaeusstraat en het Oosterpark. Het glazen dak laat veel licht binnen.

Het restaurant is op 19 september geopend en binnenkort zal de programmering van evenementen opstarten. Joeri: ‘We zijn nog niet klaar. Op het dak openen we volgend jaar een enorm terras. We hopen ook een terras te kunnen openen aan de koffiecorner.’

Buurtbinding
Natuurlijk willen we van Joeri weten hoe hij verder invulling geeft aan binding met Oost. ‘We werken al met lokale ondernemers zoals de nieuwe bakker aan de Dappermarkt, Olaf Brood, met Pieksman wijnhandelaar, vlees komt van een Turkse ondernemer. We willen mee gaan doen met evenementen in het Oosterpark en buurtinitiatieven hier een plek geven. De drempel moet laag blijven.’