Laden Activiteiten

« Alle Activiteiten

Conferentie over trans-Atlantisch slavernijverleden. In Het Scheepvaartmuseum

maandag 17 juni om 20:00

€10,00

Het Scheepvaartmuseum en het New Netherland Institute organiseren een conferentie over de geschiedenis van Nederlandse trans-Atlantische slavernij in maritieme context. Nederlandse en Amerikaanse sprekers delen inzichten uit hun onderzoek, en gaan in gesprek over de manieren waarop musea en onderwijsinstellingen met deze geschiedenis omgaan. Tijdens een publiek avondprogramma geeft auteur en Harvardprofessor Tiya Miles een lezing over haar veelgeprezen boek Alles wat ze dragen kon, waarmee ze in 2021 de National Book Award won.

Alles wat ze dragen kon vertelt het verhaal van Ashley, die op negenjarige leeftijd van haar tot slaaf gemaakte moeder gescheiden wordt om te worden verkocht aan de hoogste bieder. Van haar moeder krijgt Ashley een tas, met daarin al haar bezittingen, en de dierbare herinneringen aan haar familie.

Jarenlang volgt Miles het verhaal van de tas van Ashley, en daarmee het verhaal van een volk en van een Zwarte familie in de slavernij. Ze duikt niet alleen in de archieven, maar stelt zich ook de reis van Ashleys tas voor wanneer het spoor dood lijkt te lopen.

“In dit boek volgen we het kalme verhaal over grensverleggende liefde in het leven van doodgewone Afro-Amerikaanse vrouwen: Rose, Ashley en Ruth. […] Hun liefdesverhaal is er een van opoffering, lijden, jammerklachten en van het overleven van een beproefde maar veerkrachtige familielijn.”
– Tiya Miles, Alles wat ze dragen kon

Deze avond wordt georganiseerd in samenwerking met John Adams Institute, U.S. Embassy The Hague, Fulbright Commission The Netherlands en Singel Uitgeverijen.

Tickets zijn verkrijgbaar vanaf € 10,00 via de website van John Adams Institute.

Gegevens

Datum:
maandag 17 juni
Tijd:
20:00
Kosten:
€10,00

Locatie

Het Scheepvaartmuseum
Kattenburgerplein 1 1018 KK + Google Maps
Bekijk de site van Locatie

We doen ons best om de informatie zo correct mogelijk te vermelden. Wijzigingen voorbehouden. Raadpleeg ook de locatie voor actuele informatie.