Laden Activiteiten

« Alle Activiteiten

Keti Koti Lezing door Thomas Harding. In het Scheepvaartmuseum

maandag 1 juli om 18:30

De Keti Koti Lezing 2024 is een belangrijk moment, waarop we stilstaan bij de geschiedenis van de slavernij en de blijvende impact daarvan op het heden. Dit jaar wordt de lezing gegeven door bestsellerauteur Thomas Harding. Deze lezing is onderdeel van het programma Herdenkingsjaar Slavernijverleden, dat door de overheid van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 is uitgeroepen.

Thomas Harding, wiens moeders familie rijkdom vergaarde door plantages waar tot slaaf gemaakten moesten werken, verdiepte zich in de rol van Groot-Brittannië in de slavernij. Zijn onderzoek leidde hem naar de Demerara-opstand van 1823: destijds de grootste opstand van tot slaaf gemaakten in het Britse Rijk.

Tijdens de Keti Koti Lezing deelt Harding het verhaal van de opstand door de ogen van vier personen: de tot slaaf gemaakte man Jack Gladstone, de missionaris John Smith, de kolonist John Cheveley en de politicus en slavenhouder John Gladstone, vader van een toekomstige Britse premier. Harding bespreekt hoe zijn onderzoek leidde tot vragen over de nalatenschap van slavernij vandaag, op cultureel, politiek en moreel vlak. Harding onderzoekt of afstammelingen van degenen die profiteerden van slavernij verantwoordelijkheid moeten nemen voor de ‘White Debt’, en benadrukt de dringende noodzaak van erkenning, educatie en herstelbetalingen.

Aanmelden

Gegevens

Datum:
maandag 1 juli
Tijd:
18:30

Locatie

Het Scheepvaartmuseum
Kattenburgerplein 1 1018 KK + Google Maps
Bekijk de site van Locatie

We doen ons best om de informatie zo correct mogelijk te vermelden. Wijzigingen voorbehouden. Raadpleeg ook de locatie voor actuele informatie.