Home Overzicht Experiment met elektrische deelfietsen in Oost

Experiment met elektrische deelfietsen in Oost

0

De gemeente staat de komende twee jaar kleinschalige experimenten toe met deelfietsen. In Oost komen op een aantal plekken elektrische deelfietsen.

Het gaat vooral om plekken die niet goed ontsloten zijn door het openbaar vervoer. Deelfietsen kunnen de reistijd van deur tot deur aanzienlijk verkorten. In Oost gaat het om locaties rondom de IJtram, de NS stations Amstel, Muiderpoort en Science Park, metrostations als Wibautstraat en Overamstel/de Omval, Rietlandpark en Azartplein. Bovendien komt in Oost en Zuid een project met elektrische bakfietsen.

Vooral voor mensen die met de trein of metro naar de stad komen kan het een uitkomst zijn. De reistijd van deur tot deur wordt daarmee verkort, is de verwachting van de gemeente. Met de introductie van de deelfiets hoopt de gemeente een eind te maken aan de vele fietsen die de rekken bij de stations verstoppen.

Twee jaar geleden zorgde de introductie van deelfietsen voor een chaos in de stad. Door het gecontroleerd toelaten van deelfietsen en deelbrommers hoopt de gemeente die toestanden te voorkomen. Wethouder verkeer Sharon Dijkstra: ‘Met de komst van deelfietsen in 2017 hebben we gezien wat er gebeurt als we geen duidelijke grenzen stellen aan het aanbod en de aanbieders. Met dit nieuwe beleid combineren we het beste van twee werelden.’

Het gaat om een project van twee jaar. De gemeente heeft vijf plekken in de stad bedacht waar de deelfietsen kunnen worden opgehaald en achtergelaten, waaronder de metrostations Strandvliet tot Holendrecht. Daarmee moet het bedrijventerrein Amstel III bereikbaarder worden.

Hoeveel ruimte de deelfietsen krijgen, wordt mede bepaald door de uitkomst van de experimenten. In mei wordt het beleid voor de deelmobiliteit voorgelegd aan de gemeenteraad.