Home Overzicht Expo OLVG: Ondanks verschillen is iedereen op zoek naar hetzelfde: passende zorg

Expo OLVG: Ondanks verschillen is iedereen op zoek naar hetzelfde: passende zorg

0

Tentoonstelling ‘Komt een mens bij de dokter’ in OLVG vertelt verhalen van mensen die door schaamte, onwetendheid en verkeerde aannames niet altijd de zorg krijgen die ze nodig hebben. Ondanks hun verschillen zijn ze allemaal op zoek naar hetzelfde: passende zorg. De fototentoonstelling in het kader van Amsterdam Pride staat is tot 24 augustus te zien in het OLVG.

In de tentoonstelling komen zowel patiënten als zorgverleners aan het woord. Patiënten Kai, Nanoah, Jess en Louisa beschrijven hoe onbegrip en vooroordelen in de zorg hen heeft beïnvloed. Bijvoorbeeld omdat er geen rekening werd gehouden met hun aanspreekvorm of identiteit. Ook kregen ze niet altijd een keuze in hun behandeling. Dit zorgde ervoor dat ze contact met zorgverleners soms zelfs gingen vermijden.

Zorgverleners Kawa, Renate, Rosanne en Annika vertellen op hun beurt hoe zij proberen om deze onwetendheid en aannames in de zorg te verminderen of weg te nemen. In de kern komt het erop neer dat je rekening houdt met ieders unieke aspecten. ‘Want’, zeggen ze, ‘we zijn allemaal gelijk, maar niet hetzelfde.’

Ilse van Stijn, intensivist en voorzitter bestuur medische staf zegt op de website van het OLVG: ‘De gezondheidszorg is nog volop in ontwikkeling. Ook in OLVG leren we elke dag. Hoe wil je worden aangesproken? Wat heb jij nodig? Vragen die gesteld moeten worden en belangrijk zijn om iedereen goede zorg te geven. Daar hebben we aandacht voor. Zo leren we steeds meer over de rol van sekse, gender en seksuele oriëntatie in de behandeling van aandoeningen. En zo zetten we stappen naar de juiste zorg voor ieder mens. Om de best passende zorg te bieden, is goede communicatie heel belangrijk. Maar bij het stellen van bepaalde vragen kan een gevoel van schaamte je soms in de weg staan. Zowel de zorgverlener als de patiënt krijgt hier wel eens mee te maken. Daardoor worden sommige onderwerpen uit de weg gegaan, wat kan leiden tot aannames of onbegrip. Onze wens is dat alle patiënten zich welkom voelen in OLVG, mét ieders unieke context. Dat lukt beter als je elkaar echt probeert te begrijpen. Als je over dat gevoel van schaamte heenstapt en die ene lastige vraag wél stelt.’

De tentoonstelling ‘Komt een mens bij de dokter’ staat tot 24 augustus bij het OLVG. De teksten bij de foto’s zijn in het Engels. Via de QR-code op de foto’s ga je naar de website waar ook de Nederlandse teksten staan.