Home Kunst Factor IJ zet gedachtegoed van CBK Amsterdam voort op IJburg

Factor IJ zet gedachtegoed van CBK Amsterdam voort op IJburg

0

Na ruim 36 jaar verhuist kunstcentrum CBK Amsterdam van de Oranje-Vrijstaatkade naar de Pampuslaan op IJburg. Tegelijkertijd verandert de naam van het kunstcentrum in Factor IJ. Op 22 en 23 januari is het openingsweekend en start een expositie met werk van Casper Braat.

IJburg krijgt met Factor IJ onder de bezielende leiding van Nienke Bruin een plek waar je van kunst kan genieten, kunst kan lenen en kopen, kunst kan maken én over kunst kan leren. Factor IJ is een kunstuitleen en een presentatie-plek voor talent uit voornamelijk de Amsterdamse beeldende kunstscene en biedt met de designwinkel een platform voor Nederlandse designers.

laagdrempelig cultuurcentrum met een breed publiek

Factor IJ kan teren op de enorme staat van dienst van haar voorloper CBK Amsterdam. Ruim 36 jaar was CBK Amsterdam dé presentatieplek voor hedendaagse beeldende kunst en design van Amsterdam-Oost en een laagdrempelig cultuurcentrum met een breed publiek. Factor IJ gaat het gedachtegoed van CBK Amsterdam voortzetten aan de Pampuslaan op IJburg.

De ambitie is groot. Factor IJ organiseert straks tentoonstellingen, workshops, lezingen, rondleidingen, jeugdactiviteiten en concerten en dient als springplank voor aanstormende kunstenaars. De hedendaagse kunst- en designcollectie vormt het uitgangspunt voor de activiteiten.

Vier keer per jaar podium voor aanstormend talent

Factor IJ gaat meteen van start en opent met een solo-expositie van de jonge Amsterdamse beeldend kunstenaar en art director Casper Braat (1991). Vier keer per jaar is Factor IJ  steeds anderhalve maand het podium voor aanstormend en gevestigd talent uit voornamelijk de Amsterdamse kunstsector.

Vanwege Corona zit een grootse opening er niet in. Om de opening van Factor IJ en de expositie niet ongemerkt voorbij te laten gaan creëert Casper Braat gedurende de expositie met de installatie ‘1000 Champagne Glasses’ (bestaande uit evenveel champagneglazen) 1000 kleine feestmomentjes. Breng een eigen champagne glas mee en wissel hem in Factor IJ om voor een gesigneerd exemplaar van Casper Braat. Laat je glas vullen aan de bar bij Factor IJ en toost op een nieuw kunstcentrum op IJburg!

Factor IJ | Pampuslaan 11 IJburg | www.factor-ij.amsterdam[email protected]
Open van woensdag tot en met zaterdag van  11.00 tot 18.00 uur