Ga op avontuur in het Flevopark. Door de unieke ligging spot je hier dieren en planten die je in andere Amsterdamse parken niet zo snel tegenkomt. Als je door het park wandelt hoor je allerlei gekke geluiden en vliegen er vogels in bijzondere kleuren om je heen. Het Flevopark vormt een aaneengesloten natuur- en recreatiegebied met de joodse begraafplaats, Jeugdland, de tennisclub en het Flevoparkbad, speeltuin, tennis, watersport. Maar ook het Flevoparkbad, grote grasvelden, het proeflokaal van ‘t Nieuwe Diep, barbecueplekken, een terras en diverse routes om hard te lopen. Je kunt er heerlijk picknicken en langs het water zitten met ruimte om je heen.
Foto’s Paulina Fotografie
Fauna en flora
De natuurkenner Jac. P. Thijsse kwam met het initiatief voor het park tussen het Nieuwe Diep en de Joodse begraafplaats. In 1928 startte de aanleg van het park en kreeg het de naam Zuiderzeepark. In 1943 werd de naam gewijzigd in Flevopark. Het Flevopark is niet zomaar een stadspark: door zijn unieke ligging aan de rand van de stad en aan het water van het Nieuwe Diep komen er planten en dieren voor die je in een geïsoleerd liggend stadspark als het Vondelpark of Oosterpark niet snel zult tegenkomen. Het park is ook uniek omdat het tussen de bebouwing en het eigenlijke park de Joodse Begraafplaats ligt. Die mag niet worden betreden en functioneert als een rust- en schuilplaats voor veel diersoorten.
Het park is gekoppeld aan de blauwe zone van de Diemerzeedijk en het Diemerpark, en is belangrijk voor de ecologische structuur. Het park kent bovendien een hoge biodiversiteit. Er is zelfs sprake van negentien beschermde diersoorten.
Het is even zoeken, maar als je het insectenhotel hebt gevonden sta je verbaasd over de omvang ervan. Maar er is meer milieuvriendelijks te vinden in het Flevopark Zo is er een insectenvriendelijke stapelmuur, een poel waar kikkers en padden zich vestigen, en een aantal bloemenweides waarvan de soortenrijkdom wordt bewaakt.
Als je door het park wandelt ruik je een uiengeur. Het komt door daslook dat in overvloed aanwezig is.
Activiteiten
Verspreid door het park staan er allerlei fitnessapparaten. Je kunt er heerlijk rennen en trimmen. Wandelen kan ook. Door het park loopt een uitgezette wandelroute. De Vrienden van het Flevopark organiseren regelmatig activiteiten rond natuuritems.
Horeca
Op een idyllische plek midden in het park lag een oud gemaal dat diende om vroeger de Oetewaler Polder droog te houden. Het gemaal is niet meer in gebruik en nu is er een distilleerderij in gevestigd. Midden in het gebied aan de oever van het Nieuwe Diep ligt een destilleerderij ‘t Nieuwe Diep’ met proeflokaal. Vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht over een waterpartij en in de boomgaard zit je lekker beschut en in de schaduw. In het proeflokaal kun je de beste jenevers en likeuren kunt proeven.
Sport en recreatie
Het Flevoparkbad is een verwarmd buitenzwembad dat naast het Flevopark ligt. Je vindt er een 50-meterbad om baantjes te trekken, een recreatiebad met speeleiland en een kleuterbad. Het complex ligt midden in de natuur en is voorzien van zonneweiden en speeltoestellen. Het zwembad is jaarlijks van eind april tot en met begin september geopend.
Grote ligweiden
Op twee grote ligweiden aan weerszijden van de grote vijver kun je lekker relaxen en picknicken.
Kids
Jeugdland Bij het Flevopark ligt de grootste avonturenspeeltuin van Amsterdam: Jeugdland. Het is een groot, avontuurlijk natuurspeelpark aan de rand van het Flevopark. Jeugdland heeft een leuke speeltuin met toestellen en attracties, de kabelbaan, de waterpomp, de pratende speelboog en de hoge glijbaanberg. Kids kunnen er bijvoorbeeld leren zeilen, windsurfen, boogschieten, vlotten bouwen, kajakken, gps en survivalactiviteiten. Jeugdland is gratis toegankelijk, ook zijn de meeste activiteiten gratis. Bij de bar in het paviljoen zijn lekkere hapjes en drankjes verkrijgbaar.
Fijn voor de kids is er in het park een fijne speeltuin. Je hebt er een zandbak, glijbanen, schommels, een kabelbaan, wipkip en nog veel meer.
Joodse begraafplaats Zeeburg
Naast het park ligt de Joodse begraafplaats Zeeburg. Van 1714 tot 1914 was hier een begraafplaats voor joden. Het is de grootste Joodse rustplaats van West-Europa. De begraafplaats is maandelijks toegankelijk tijdens de open dagen. De begraafplaats vormt ecologisch gezien een geheel met het park. De begraafplaats is sinds 1942 niet meer in gebruik, maar de graven zijn in overeenstemming met de joodse traditie niet geruimd.
Monumenten en kunst
Aan de westkant kom je het park binnen door een oude toegangspoort, oorspronkelijk Hekkepoort genaamd. Deze stamt uit 1770 en stond toen aan de stadsgrens bij de Muiderpoort. De Titaantjesbrug is een van de ingangen van het park vanaf het Javaplantsoen.
Het Angstige konijn trekt de aandacht van bezoekers van het Flevopark, een nieuw kunstwerk geschonken door het Appelsap festival aan Oost. Veel mensen reageren enthousiast op dit door kunstenaar Piet Parra ontworpen reusachtig konijn dat angstig in elkaar gedoken zit.
Bij een van de ligweiden staat het beeld de Worstelaars van kunstenaar Hans IJdo. Bij het water van het Nieuwe Diep vind je nog een kunstwerk. Het is Rotsvast gemaakt door Rob Ligtvoet.
Aan de ontwateringssloot staan wat verstopt drie kleine houten woninkjes. Samen met destilleerderij ‘t Nieuwe Diep’ vormen deze drie Vissershuisjes een unieke hoek in het park.