Home Overzicht Geborgen thuis: de invloed van kleur en materialen

Geborgen thuis: de invloed van kleur en materialen

0

De afgelopen keer sprak ik over thuis geborgenheid creëren. Je wilt natuurlijk dat je huis aanvoelt als een thuis; ruimtes die een verlengstuk zijn van je persoonlijkheid, waar je graag vertoeft. Hoor ik je luidkeels jaa, jaa roepen? In deze column ga ik verduidelijken welke invloed kleur en materialen uitoefenen.

De zithoek: Voor een geborgen en veilig gevoel werkt het prettig een gesloten muur achter de bank te hebben. Dit geborgen gevoel kun je nog eens ondersteunen, als je de muur achter je bank een kleur gaat geven. Een witte muur ondersteunt alleen het oergevoel, dat er geen vijanden achter je rug vandaan kunnen komen. Een kleur op de muur geeft daarentegen ook emotionele steun en rust.

Ook draagt kleur bij aan de knusheid van de ruimte. Zoals je waarschijnlijk zelf hebt ervaren, lijkt een witte woonkamer ruimer. Maar je hebt aan een witte ruimte, zoals ik het noem, geen houvast. Je wilt een ruimte die knusheid uitstraalt en de sfeer persoonlijker maakt. Juist kleur voegt dieptewerking toe aan de ruimte, maakt deze hierdoor knusser én zorgt voor geborgenheid.

Over het algemeen zijn alle kleuren waar je je goed bij voelt geschikt. In het fotovoorbeeld van deze column, is het een zacht paarse muur. Voor een geborgen gevoel werken warme kleuren waar kleine hoeveelheden rood in zijn verwerkt beter. Koude kleuren, waar iets aan geel in is verwerkt, werken ook: turkoois; olijfgroen; petrol. De stelregel is: hoe groter de ruimte, hoe dieper/donkerder de kleur kan zijn. Gedempte kleuren werken het beste. Deze licht vergrijsde kleuren vragen minder aandacht en stralen rust uit, zoals in mijn voorbeeld.

Je kent het wel: als je een ruimte binnentreedt en er teveel galm is, krijg je de indruk op een station te staan. Een ruimte die niet is aangekleed en alleen bestaat uit harde materialen weerkaatst veel geluid.

Voor een geborgen en knus gevoel, kun je het beste zachte materialen toevoegen, zoals gordijnen, een vloerkleed, een gestoffeerde bank, kussens, een schapenvacht. Hierdoor wordt de ruimte qua gevoel én geluid zachter. Vooral als je gevoelig bent voor te veel prikkels, zullen je oren er vaak last van hebben. Zachte materialen slokken het geluid op, waardoor je knusheid creëert. Je oren zullen dankbaar zijn.

_____

Ilona Kröber van Set in Motion is interieurarchitecte, Feng Shui professional en al meer dan 25 jaar kleurspecialiste.