Home Groen Gemeente steunt vernieuwing drieklimatenkas van de Hortus met 9 ton

Gemeente steunt vernieuwing drieklimatenkas van de Hortus met 9 ton

0

De vernieuwing van de iconische Drieklimatenkas in de Hortus Botanicus is een stap dichterbij. De gemeenteraad stemde vorige week in met een steunbedrag van 900.000 euro voor het verduurzamen en herinrichten van de kas. Met daarbij verstrekte duurzaamheidssubsidies draagt de gemeente nu bij met bijna 1 miljoen.  De nieuwe kas wordt volledig CO₂-neutraal en vertelt het verhaal van biodiversiteit en klimaat. De totale kosten worden geschat op 4,6 miljoen euro. De kas moet klaar zijn in 2025.

De Drieklimatenkas stamt uit 1993. De destijds hypermoderne kas was de kroon op de redding van de voorheen academische Hortus en was de doorstart als publieke botanische tuin. Nog steeds scoort de kas hoog bij bezoekers; de woestijn, de jungle en de subtropen tonen de planten in een gestileerde natuurlijke omgeving. ‘Inmiddels zijn de thema’s klimaat en biodiversiteit helaas nog belangrijker dan toen’, zegt directeur Carlien Blok, ‘We zijn het aan ons zelf verplicht om voor onze bezoekers – waaronder veel scholieren – deze thema’s nog beter over het voetlicht te brengen.’

Behalve een tropisch deel en een woestijndeel, zal in de vernieuwde kas een Kaaps deel te zien zijn. De Kaapse collectie is een van de oudste en belangrijkste collecties van de Hortus. Deze planten vertellen het verhaal van de uitzonderlijke omstandigheden op de Kaap in Zuid-Afrika waardoor daar een unieke biodiversiteit is ontstaan en laten zien hoe kwetsbaar biodiversiteit is.

Check www.dehortus.nl/vanmorgen