Home Kunst Glaskunstenaar Carl van Hees met ‘Breekbaar – Fragile’ in Sint Anthoniebreestraat

Glaskunstenaar Carl van Hees met ‘Breekbaar – Fragile’ in Sint Anthoniebreestraat

0
Glasmasker van Carl van Hees.

Kunst in de openbare ruimte is altijd ingewikkeld. Toen glaskunstenaar Carl van Hees gevraagd werd in de vitrines in de Sint Anthoniebreestraat te exposeren, moest hij wel even achter zijn oren krabben. Zijn werk bestaat voornamelijk uit driedimensionale objecten. Hoe krijg je zo’n object in een vitrine van vier centimeter diep?

Nell Berger | Beeld Rogier Fokke

De vraag kwam precies op tijd. Carl liep al langer rond met het idee maskers van glas te maken. Na wat experimenteren kwam hij tot een werkwijze. Hij maakte modellen uit piepschuim die werden omgezet naar gips. Van de gipsmodellen werden maskers van glas gemaakt. De maskers neigen naar het abstracte. Op een gewone dinsdagochtend stonden drie mensen te beraadslagen over welk masker in welke vitrine moest.

Glasmasker van Carl van Hees.

Voor Carl was het de eerste keer dat zijn werk in de openbare ruimte getoond werd. ‘Het heeft iets heel dynamisch, vindt hij, ‘de straat heeft zo zijn eigen wetten. Het ene masker kan volledig wegvallen op een plek waar het andere werk goed uitkomt.’

Een meevaller: de zon liet de maskers glanzen. ‘Zo kun je de maskers op elk moment van de dag anders beleven.’

Vrienden organiseerden spontaan een kleine opening. ‘Dat was wel belangrijk. Het maakproces is een eenzame klus. Het is prettig om met vrienden van gedachten te wisselen over hoe de maskers tot stand zijn gekomen.’

De tentoonstelling is mogelijk gemaakt door de Stichting Kunst en Cultuur Centrum. Hier kun je ook een filmpje zien over het maakproces.

Breekbaar – Fragile is van van 19 februari tot en met 15 juni te zien in de vitrines in de Sint Antoniebreestraat.