Home Amstel- en Bajeskwartier Groot is het credo van kunstbeurs Big Art in Bijlmerbajes

Groot is het credo van kunstbeurs Big Art in Bijlmerbajes

0
Interactief Waterstation van Dropstuff Media.

In het hoofdgebouw van de voormalige Bijlmerbajes aan de Wenckebachweg tonen meer dan 75 kunstenaars tonen hun kunstwerken. Van vrijdag 4 tot en met zondag 6 november kun je pop-up kunstbeurs Big Art sculpturen, tekeningen, lichtkunstwerken, schilderijen, fotografie en installatiekunst van formaat zien en kopen.

Big Art is een laagdrempelig platform voor een bonte mix van kunstdisciplines. Van enorme tekeningen tot grote fotos en indrukwekkende sculpturen, sommige kunstwerken zijn van groot formaat, anderen verwijzen op een subtiele manier naar ruimte, schaal en maatvoering. Deze editie doen veel nieuwe namen mee zoals de Belgische muralist Adele Renault, muzikant en beeldend kunstenaar Frédérique Spigt, de Tsjechische textielkunstenaar Kateřina Gabriel Konarovská en de uit Zimbabwe afkomstige Option Dzikamai Nyahunz

Het pand in het Bajes Kwartier is volledig casco dus kunstenaars hebben vrij spel. Er mag in het oude gevangenisgebouw geschilderd, getekend en gebouwd worden. Juist die vrijheid maakt Big Art anders dan andere kunstbeurzen. Kunstenaars krijgen de ruimte om te experimenteren en ter plekke nieuw werk te maken. Van Clifton Mahangoe zal een interactieve installatie te zien zijn en Adele Renault neemt de muren van het gebouw als uitgangspunt voor een grote wandschildering. Sjaak Kooij, Raafat Ballan & Peter de Boer creëren op locatie een enorm gesammtkunstwerk.

Videokunstwerk van Jessica van Deursen.

Ook Bianca Runge en Frédérique Spigt bereiden nieuw werk voor. Lucas Sloot licht de donkerste ruimtes letterlijk op met een installatie van verwrongen houten lantarenpalen. In de oude werkkamers presenteert onder andere Jessica van Deursen een immersieve installatie en wordt een videowerk van Tara Fallaux getoond. Hoewel het gebouw helemaal gestript is, vind je op verschillende plekken toch sporen van de voormalige gevangenis terug.

Niet eerder werd het voormalige Hoofdgebouw van de gevangenis door buitenstaanders gebruikt. Anne van der Zwaag, directeur van Big Art: We zijn altijd op zoek naar bijzondere locaties met een verhaal. Het Hoofdgebouw van de voormalige Bijlmerbajes vormt in de toekomst hét creatieve cluster van Bajeskwartier. Hier vind je straks culturele ondernemers, innovatieve ontwerpers en verrassende horeca. Met Big Art zetten we de deuren van de oude gevangenis alvast wagenwijd open.

Links: schilderkunst van Sophie Steengracht via GoMulan Gallery, rechts: sculptuur van Natalia Grezina via Chrysalid Gallery.

Het pand is volledig ontdaan van infrastructuur en voorzieningen. Kunstenaars presenteren hun werk rechtstreeks op de betonnen wanden en vloeren. Cindy Bakker benut de bestaande pilaren om een enorm doek tentoon te stellen en Tamar Frank richt twee schachten met haar lichtkunstwerk in. Antoine Peters presenteert een speelse installatie in een van de oude werkkamers en Marleen Sleeuwits gebruikt de daklichten voor opblaassculpturen die bijna te groot zijn voor het gebouw. Op de begane grond wordt ter plekke een wandschildering gemaakt door het Russische kunstenaarsduo 3TWINS. De tweelingbroers ontvluchtten hun land voor de mobilisatie en staan bekend om hun intrigerende werken op industriële gebouwen

BIG ART Bajeskwartier | H.J.E. Wenckebachweg 48 | Vrijdag 4 tot en met zondag 6 november 2022 | 10.00 tot 18.00 uur.
Tickets € 12,50, kinderen onder 12 jaar gratis
www.bigart.nu