Home Overzicht Groot nieuw laboratorium met kantoren op Science Park

Groot nieuw laboratorium met kantoren op Science Park

0
Artist impression MVRDV Architecten.

Het Science Park in de Watergraafsmeer is een innovatieve omgeving waarin wetenschappers en ondernemers werken aan duurzame oplossingen voor huidige en toekomstige problemen. Naast de gebouwen van de UvA, biedt de campus ruimte voor woningen, datacenters en kantoren  en laboratoria, waaronder de zes bestaande gebouwen van het Matrix Innovation Center. Nu komt er een zevende gebouw bij.

Het wordt een kantoor- en laboratoriumgebouw voor het nieuwe Sustainalab van de Universiteit van Amsterdam. Van de 13.000 vierkante meter vloeroppervlakte is een kwart bestemd voor het Sustainalab dat de samenwerking tussen onderwijs, onderzoek, overheid en ondernemerschap moet stimuleren. Andere gebruikers van het pand zijn nog niet bekend.

In het laboratorium zal worden gewerkt aan technologieën en systemen die CO2-uitstoot verlagen, businessmodellen vergroenen, landbouw verduurzamen en de gevolgen van klimaatverandering opvangen. Als onderdeel van deze ambities worden de stalen draagstructuur en de betonnen vloeren van het zeslaagse gebouw demontabel uitgevoerd, waardoor bouwdelen in de toekomst eenvoudig herbruikbaar zijn.

Het moet een open en sociaal gebouw worden. Het hart van het gebouw heeft een zigzaggende trap, die is geïnspireerd op het padennetwerk van de Science Park. Het vormt het sociale hart van het gebouw en is dankzij de glazen gevel volledig zichtbaar voor de buitenwereld. Het dak draagt met groen en zonnepanelen bij aan klimaat, biodiversiteit en waterbuffering. In de gevelpanelen kunnen nestkasten voor vogels worden geplaatst.

De opening van Matrix I, dat ontworpen is door MVRDV Architecten, staat geland voor begin 2022.