Een bezoek aan het nieuwe Groote Museum van Artis is een ware belevenis. Het laat je met andere ogen naar jezelf en de wereld kijken. Sinds deze week laat een nieuwe installatie je het eten van de toekomst zien. Je krijgt daarmee verschillende inzichten over het bereiden, consumeren en produceren van voedsel.
De installatie is onderdeel van de zone ‘Goede grond, goed gezond’ in het Groote Museum. Eén van de schermen in de nieuwe installatie gaat over het menu van de toekomst. Wat eten onze kleinkinderen? Hoe koken we voor een gezonde planeet? Vijf bekende chef-koks laten zien hoe ze met lokale en seizoensgebonden producten ook een cultureel divers en gezond gerecht op tafel zetten.
Experts komen aan het woord over verantwoorde manieren van voedselproductie. Marien ecoloog Reinier Nauta, verbonden aan de Wageningen Universiteit, vraagt zich af waarom we slechts een derde van de aardoppervlakte gebruiken om voedsel te produceren. Hij vertelt over duurzame oplossingen uit de zee.
Joszi Smeets, artistiek directeur van Food Hub, legt uit hoe regeneratieve landbouw de biodiversiteit vermeerdert. In tegenstelling tot andere levende wezens zijn wij de enigen die aan landbouw doen.
Food designer Chloé Rutzerveld ontwerpt toekomstscenario’s voor nieuwe manieren van voedselproductie en consumptie, zij stelt: ‘Alles wat wij vandaag eten bestaat dankzij technologie en wetenschap.’
‘We willen in het Groote Museum laten voelen dat je als mens onderdeel bent van de natuur’, zegt Karlien Pijnenborg, hoofd van het Groote Museum. ‘Experts op het gebied van voeding en bekende chef-koks maken de verbinding tussen alles wat leeft heel toegankelijk en brengen oplossingen dichtbij. Door wat je eet, heb je dagelijks de kans om een duurzame keuze te maken. Hopelijk inspireert de installatie onze bezoekers in het maken van keuzes en verrijkt het hun kennis over de toekomst van voedselproductie.’
In de Oostzaal van het museum kun je samen met medewerkers ‘grote vragen’ onderzoeken tijdens dagelijkse activiteiten. De komende tijd gaan ze ook over het onderwerp voedsel. In de Samenkomsten ‘Wat gaan mijn (achter)kleinkinderen eten’ worden deelnemers zich bewust van de snelle ontwikkelingen rondom eten.
Twee keer per maand behandelen experts voor de serie Grote Denkers vanuit hun eigen vakgebied grote vraagstukken over de toekomst van de aarde. Zo spreekt Reinier Nauta op dinsdag 7 februari over hoe de zee ons kan blijven voeden. Op dinsdag 21 februari onderzoekt food designer Chloé Rutzerveld hoe technologie kan helpen het voedsel van de toekomst te creëren. Joszi Smeets onderzoekt op zondag 12 maart tijdens ‘Groote Museum vraagt’ samen met het publiek de mogelijkheden van duurzame landbouw in de toekomst.