Home Duurzaam Hemelwaterverordening: Opvang van water moet zorgen voor minder wateroverlast

Hemelwaterverordening: Opvang van water moet zorgen voor minder wateroverlast

0

De gemeente komt met regels voor wateropvang voor nieuwe gebouwen en gebouwen die ingrijpend worden verbouwd. Het is nodig om water op te kunnen vangen omdat het riool extreme hoosbuien, die steeds vaker voorkomen, niet in een keer kan afvoeren.  Door een laag van zes centimeter water op te vangen en die te hergebruiken of vertraagd af te voeren, worden ondergelopen straten en waterschade aan huizen voorkomen, en kan regenwater beter worden benut.

Bij het bouwen van woningen en nieuwe wijken moeten we volgens wethouder Laurens Ivens rekening houden met extremere weersomstandigheden. We krijgen daar steeds vaker mee te maken. De gemeente treft voorzieningen in de openbare ruimte, maar daarnaast is het nodig om ook de daken en tuinen in de stad te benutten. Door standaard te zorgen voor wateropvang en vertraagde afvoer, bouwen we klimaatbestendige wijken en kunnen we schade voorkomen.

Bij veel nieuwbouw is er al aandacht voor wateropslag, bijvoorbeeld in bestemmingsplannen of aanbestedingen. Bij gebouwen groter dan 1.000 m2 golden al regels van de Waterschappen. Met de Hemelwaterverordening van de gemeente worden de regels nu voor de hele stad gelijk, zodat bouwers meer duidelijkheid krijgen over wat voor woningen en wijken ze gaan bouwen. De regels gelden nu ook voor ingrijpende verbouwingen, zoals transformatie van kantoren naar woningen, of het aanleggen van een extra verdieping op of onder een gebouw.

Opgevangen regen kan worden gebruikt voor een gezonde en groene stad in drogere tijden. Er zijn verschillende opties om het regenwater op te vangen, bijvoorbeeld door het aanleggen van een groen of blauw-groen dak of een systeem om het opgevangen water te gebruiken in huis, voor het toilet of de wasmachine. Ook zijn er technieken die ervoor zorgen dat het water niet in het riool, maar in het grondwater terecht komt. Dat kan met infiltratiekratten, of door het verlagen van een deel van de tuin, waarin het water wordt opgevangen en daarna langzaam in de grond zakt.

Het stadsbestuur legt de Hemelwaterverordening na de inspraakperiode voor aan de gemeenteraad.