Home Exposities in Oost Dutch Heritage Amsterdam | te zien

Dutch Heritage Amsterdam | te zien

1
Vincent van Gogh, Het Gele Huis (De straat) (1888) Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Foundation).

tot 26 juni | Het bekende museum aan de Amstel presenteert een nieuwe vijfdelige serie focustentoonstellingen waarin telkens één topstuk uit een toonaangevende Nederlandse collectie wordt uitgelicht. Het tweede meesterwerk is het Gele Huis van Vincent van Gogh.

Expositie
Focustentoonstelling | Het Gele Huis van Vincent van Gogh

Tot 26 juni

In het gebouw van de Hermitage leer je de kunstenaar kennen en maak je een reis naar het Zuid-Franse Arles waar Van Gogh dit schilderde. Hij was er op de top van zijn kunnen met een onvoorstelbaar grote productie waar het schilderplezier vanaf spat. Ook is er aandacht voor zijn iconische kleurgebruik en unieke schildertechniek in de atelierruimte. In een mini-bioscoopzaal wordt een filmprogramma over Van Gogh getoond en er zijn puzzels en kleurplaten voor de kleintjes.

In 1888 huurde Vincent van Gogh (1853 – 1890) vier kamers in een huis aan de Place Lamartine in Arles (Frankrijk). Op het schilderij dat hij van dit plein maakte, is zijn woning herkenbaar aan de groene luiken. Met dit huis vond Van Gogh meer dan alleen een plek om te schilderen. Hij wilde er een kunstenaarshuis van maken, een ‘Atelier van het Zuiden’, waar gelijkgestemde schilders samen konden wonen en werken. In de Zuid-Franse plaats zou Van Gogh de werken schilderen waar hij het meest bekend mee is geworden: Zonnebloemen, De slaapkamer en Het Gele Huis (De straat).


Dutch Heritage Amsterdam →
Amstel 51

Na het vertrek van de kunstwerken van de Hermitage in St.-Petersburg presenteert het museum gedurende enige maanden steeds een meesterwerk van een beroemde kunstenaar.


1 REACTIE

  1. “Zoals de Schat van Bambora, een prehistorische verzameling van tientallen bronzen figuurtjes uit de vijfde-zesde eeuw v.Chr.”

    Prehistorisch betekent van vóordat er geschreven bronnen bestonden. De 6e en 5e eeuw vChr is natuurlijk niet prehistorisch.