Home Exposities in Oost Hermitage Amsterdam | nu te zien |

Hermitage Amsterdam | nu te zien |

1
Foto's Evert Elzinga.

De Hermitage presenteert de tentoonstelling Juwelen! Schitteren aan het Russische hof. Van diepblauwe saffieren tot heldergroene smaragden, vrijwel alle bijzondere stenen zijn vertegenwoordigd in een spectaculaire setting. Daarnaast de tentoonstelling een beeld van ruim twee eeuwen mode en juwelen.

Expositie
Juwelen! Schitteren aan het Russische hof

Tot zien van 1 juni tot najaar 2020

In totaal zijn er ruim 300 kostbaarheden uit de fabelachtige juwelencollectie van de Hermitage St.-Petersburg te zien in Juwelen!. Ze vertellen – samen met een overdaad aan rijk gedecoreerde baljaponnen, kostuums en portretten – persoonlijke verhalen van de Romanovs en de Russische adel.

Bloemenboeket van edelstenen, St.-Petersburg, Jérémie Pauzié, 1740–50. © State Hermitage Museum, St Petersburg.

Op de expositie ontmoet je flamboyante tsarina’s zoals Elisabeth, Catharina de Grote en latere modebewuste vorstinnen, van wie persoonlijke bezittingen te zien zijn. Een meesterwerk is de dubbelzijdige spiegel van tsarina Catharina de Grote (reg. 1762–96), versierd met gouden bloemblaadjes en insecten. Een andere blikvanger is de broche van keizerin Elisabeth (reg. 1741–62), dat veruit de meeste edelstenen bevat van alle gepresenteerde juwelen. Bijna 400 briljanten, meer dan 450 kleine roosgeslepen diamanten, blauwe en gele saffieren, robijnen en smaragden. Een diadeem van tsarina Maria Fjodorovna – echtgenote van tsaar Alexander III – bevat ontelbare briljantgeslepen diamanten en vormt de vorstelijke afsluiting van de tentoonstelling. Het rond 1885 vervaardigde pronkjuweel wordt toegeschreven aan Michail Perchin, een van de leidende edelsmeden van hofjuwelier Carl Fabergé.


Hermitage Amsterdam →
Amstel 51

De Hermitage Amsterdam toont de collectie van een van de beroemdste en grootste musea ter wereld: de Hermitage in St.-Petersburg. Het museum van de tsaren, met meer dan 3 miljoen kunstwerken. In Amsterdam worden die nu toegankelijk voor elke liefhebber. Ieder half jaar is er een nieuwe spraakmakende tentoonstelling.


 

1 REACTIE

  1. “Zoals de Schat van Bambora, een prehistorische verzameling van tientallen bronzen figuurtjes uit de vijfde-zesde eeuw v.Chr.”

    Prehistorisch betekent van vóordat er geschreven bronnen bestonden. De 6e en 5e eeuw vChr is natuurlijk niet prehistorisch.