Home Exposities Hermitage Amsterdam

Hermitage Amsterdam

0
Anton Raphael Mengs, Het oordeel van Paris , ca. 1757 © State Hermitage Museum, St Petersburg.

In de Hermitage op ‘Grand Tour’ naar Italië, op zoek naar de schoonheidsidealen van het neoclassicisme.

Expositie
Classic Beauties

Tot en met 13 januari 2019

Kunstenaars, Italië en de schoonheidsidealen van de 18de eeuw. Het is het verhaal van kunstenaars en reizigers in Italië, vooral Rome, in de tweede helft van de achttiende eeuw. Vanuit heel Europa komen zij naar de Eeuwige Stad om inspiratie op te doen, en om de opgegraven klassieke beelden en bouwwerken te bestuderen. In de bouwkunst komen strakke vormen in de mode, in de beeldende kunst maakt een nieuwe sensuele stijl furore: een naakte, goddelijke schoonheid, nog gedurfder dan bij de Grieken en Romeinen. Het neoclassicisme is geboren.

Antonio Canova, De Drie Gratiën , 1812–16 (detail) © Aurelio Amendola / State Hermitage Museum, St Petersburg.

Rage onder jonge aristocraten
De archeologische vondsten lokken een rage uit onder jonge aristocratische Europeanen. Velen ondernemen de maandenlange reis naar Italië met als hoogtepunt Rome. Zo ook Johann Wolfgang von Goethe en de ‘graaf en gravin van het Noorden’, de latere Russische tsaar Paul I en zijn vrouw Maria Fjodorovna. Zij ontmoeten op hun ‘Grand Tour’ de grote kunstenaars van het moment.

Aan de hand van ruim zestig sculpturen, schilderijen en tekeningen van vijfentwintig toonaangevende kunstenaars ga je net als de Grand Touristen op Italiëreis. En treft daar de kunstenaars van die tijd, onder wie Pompeo Batoni, Anton Raphael Mengs, Angelika Kauffmann, Giovanni Piranesi, en de beroemdste van allemaal, Antonio Canova. Van hem zijn maar liefst acht sculpturen in de tentoonstelling te zien, waaronder de beroemde Drie Gratiën, topstuk van de tentoonstelling.

Pierre Jacques Volaire, Uitbarsting van de Vesuvius , ca. 1774 © State Hermitage Museum, St Petersburg.

Audiotour
Bezoekers krijgen een speciale audiotour, met drie thema’s: muziek, mythologie en highlights. Klassieke muziek dj  Von Rosenthal maakte voor Classic Beauties een soundtrack, die ook als muziektour op de audioset te horen zal zijn.


Hermitage Amsterdam >
Amstel 51

De Hermitage Amsterdam toont de collectie van een van de beroemdste en grootste musea ter wereld: de Hermitage in St.-Petersburg. Het museum van de tsaren, met meer dan 3 miljoen kunstwerken. In Amsterdam worden die nu toegankelijk voor elke liefhebber. Ieder half jaar is er een nieuwe spraakmakende tentoonstelling.


 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here