Home Exposities Hermitage Amsterdam

Hermitage Amsterdam

Lorenzo Lotto, Madonna met kind en engelen (Madonna delle grazie), 1542. Olieverf op panel © State Hermitage Museum, St Petersburg.

De Hermitage brengt ruim 200 meesterwerken en spectaculaire kunstschatten bijeen in de jubileumtentoonstelling ‘De schatkamer’.

Expositie
De schatkamer! Meesterwerken uit de Hermitage

Tot zien van 2 februari tot en met 25 augustus

De Hermitage is omgetoverd tot een ware schatkamer. Met ruim 200 meesterwerken uit diverse stromingen en culturen, afkomstig uit de vroegste prehistorie tot en met de 21ste eeuw. Een reis door 25.000 jaar kunstgeschiedenis. naast topstukken van grote namen – zoals Da Vinci, Bernini, Matisse, Rembrandt, Tintoretto, Velázquez en Van der Weyden – treft de bezoeker hier ook zeldzame archeologische vondsten die niet eerder in Nederland te zien zijn geweest. Zoals de Schat van Bambora, een prehistorische verzameling van tientallen bronzen figuurtjes uit de vijfde-zesde eeuw v.Chr. De schat werd in 1910 ontdekt in Abchazië in de zuidelijke Kaukasus, en nog steeds is de betekenis ervan niet duidelijk geworden. Het is een van de vele hoogtepunten van de tentoonstelling.

Vrouwenfiguur. Rusland, regio Voronezj, Kostjonki, ca. 23.000 – 21.000 v.Chr. Kalksteen © State Hermitage Museum, St Petersburg.

De schatkamer! biedt een speciale tour door de kunstgeschiedenis. Bezoekers worden in het eerste deel meegenomen in een prikkelende aanpak: kunst uit diverse tijden en culturen is gegroepeerd in visueel en/of inhoudelijk verrassende sets van twee. Speelse combinaties die overeenkomsten en verschillen tonen in cultuur en tijd, en de bezoeker aansporen tot een onbevangen, extra aandachtige blik. Het tweede deel van de tentoonstelling is een lange, spannende zwerftocht langs alle afdelingen en collecties van de Hermitage St.-Petersburg.

De tentoonstelling vormt een veelomvattend, caleidoscopisch overzicht van hoogtepunten uit de vele collecties van de Staatsmuseum de Hermitage. Je maakt in Amsterdam een verrassende kunstreis door de tijd en over de grenzen; van Nederland tot keizerlijk China en van Noord-Siberië tot het oude Egypte. Door de samenwerking met de Hermitage in St.-Petersburg, met een collectie van ruim 3 miljoen objecten een van de weinige encyclopedische musea in de wereld, kan de Hermitage in Amsterdam zo’n geografisch en kunsthistorisch brede tentoonstelling in Nederland presenteren.


Hermitage Amsterdam >
Amstel 51

De Hermitage Amsterdam toont de collectie van een van de beroemdste en grootste musea ter wereld: de Hermitage in St.-Petersburg. Het museum van de tsaren, met meer dan 3 miljoen kunstwerken. In Amsterdam worden die nu toegankelijk voor elke liefhebber. Ieder half jaar is er een nieuwe spraakmakende tentoonstelling.


 

1 REACTIE

  1. “Zoals de Schat van Bambora, een prehistorische verzameling van tientallen bronzen figuurtjes uit de vijfde-zesde eeuw v.Chr.”

    Prehistorisch betekent van vóordat er geschreven bronnen bestonden. De 6e en 5e eeuw vChr is natuurlijk niet prehistorisch.

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here