Home Kunst Hermitage legt laatste hand aan nieuwe tentoonstelling Russische avant-garde

Hermitage legt laatste hand aan nieuwe tentoonstelling Russische avant-garde

0
Kazimir Malevitsj, Zwart vierkant, 1913/ca. 1932. | Foto Evert Elzinga.

In de Hermitage Amsterdam wordt achter de schermen de laatste hand gelegd aan de nieuwe grote tentoonstelling: Russische avant-garde | Revolutie in de kunst. De zalen worden klaargemaakt voor de komst van ruim vijfhonderd objecten uit de Hermitage Sint-Petersburg. De verwachte opening is op 29 januari.

Samen vertellen de objecten het intrigerende verhaal van de Russische avant-gardekunst. Een verhaal dat begint in keizerlijk Rusland en de daaropvolgende revolutie van 1917 en tot einde komt in de Stalinperiode.

Wassily Kandinsky, Landschap, 1913 © State Hermitage Museum.

De Russische avant-gardisten, met naast Kazimir Malevitsj natuurlijk ook Wassily Kandinsky, maakten naam met hun radicale vernieuwingen in de schilderkunst. Na de Russische Revolutie werd de Keizerlijke Porseleinfabriek in handen gegeven van de avant-gardisten. De fabriek werd een onvervalste broedplaats. Oude voorraden onbeschilderde borden en schalen werden de dragers van vernieuwend werk. Het porselein was immers ruim voorradig en geheel wit. In de modellenkamers van de fabriek is zoveel bewaard gebleven, dat porselein als geen ander het verhaal van de Russische avant-garde kan vertellen. Zo’n vijfhonderd werken op canvas, papier, textiel en vooral porselein tonen de verbeeldingswereld van de avant-gardisten, hun voorlopers en navolgers. Ze tonen een revolutie in de kunst.

Kazimir Malevitsj, Bord Dynamische compositie, 1923 © State Hermitage Museum, Sint Petersburg.

Een nieuwe revolutionaire beeldtaal ontstond, beïnvloed door het suprematisme, de stroming waarvan Malevitsj de grondlegger was. Hierin ontbrak elke figuratie; afgebeeld werden vooral geometrische figuren zoals het vierkant, de cirkel en de rechthoek, met heldere, felle kleuren, wit en zwart. De parallellen tussen het werk van de Russische avant-gardisten en de Nederlandse kunstenaars van De Stijl, opgericht door Theo van Doesburg, zijn duidelijk aanwezig. Voor Malevitsj, Van Doesburg en Mondriaan was abstracte kunst dé nieuwe richting voor de toekomst.

De Russische avant-garde was actief in meer disciplines, was diverser in zijn beeldtaal, politieker in zijn stellingname en bestond uit een grotere groep kunstenaars. In Rusland ondervond de stroming steeds meer politieke tegenwind. Gaandeweg werd de fabriek gezuiverd, de avant-gardisten gemarginaliseerd. De poëtische abstractie week voor de dienstbare beeldtaal van het socialistisch realisme. De verworvenheden van de heilstaat moesten gevierd worden. En Stalin werd verheerlijkt.

 

Vorig artikelMinima 20.000 keer geholpen met hulp voor dieren
Volgend artikelOp stap naar het park met de app van De Hortus