Home BoekvandeWeek ‘Het moois dat we delen’ van Ish Ait Hamou

‘Het moois dat we delen’ van Ish Ait Hamou

0

2 Met onze leesclub van de winkel komen we een keer in de twee maanden bijeen en bespreken wij het verhaal dat we de afgelopen periode hebben gelezen. Het was een vertegenwoordiger die ons dit keer attendeerde op het prachtige boek van de Vlaamse auteur Ish Ait Hamou. Hij vertelde zo gepassioneerd over het verhaal genaamd Het moois dat we delen dat we besloten om het boek voor onze aankomende bijeenkomst te lezen en daar hebben we zeker geen spijt van gekregen.

Het boek vertelt het verhaal van een jonge vrouw en een oude man die in dezelfde buurt wonen, maar elkaar niet kennen. Zij probeert met de moed der wanhoop een nieuw leven te beginnen. Hij leeft in het verleden. Tot ze op een dag tegenover elkaar staan en ontdekken dat hun leven onlosmakelijk met elkaar verbonden is.

De auteur Ait Hamou is in Nederland bekend als choreograaf en jurylid van het populaire dansprogramma ‘So You Think You Can Dance’. In Vlaanderen is hij een beroemdheid die door het land reist met zijn theatervoorstelling waarin hij zijn eigen migratieverhaal vertelt. Ish ziet voor zichzelf een taak weggelegd om bruggen te bouwen tussen verdeelde groepen. Met deze roman laat hij de gevolgen van terreur zien voor een gemeenschap.

Op 22 maart 2016 vonden de aanslagen plaats op het vliegveld van Zaventem, bij Brussel. De daders kwamen uit de wijk Molenbeek. De media stortten zich erop. Het verhaal van Ait Hamou begint als de cameraploegen allang weg zijn. De fictieve terroristische aanslag op een busstation is meer dan vijf jaar oud. De buurt waar de twee hoofdpersonen opgroeien zou Molenbeek kunnen zijn.

Het verhaal ontvouwt zich in vier delen. In het eerste deel horen we het verhaal van Soumia een Belgische-Marokkaanse die vijf jaar heeft vastgezeten voor haar aandeel van de aanslag op het busstation. Ze probeert haar leven weer op te pakken wat moeizaam gaat aangezien iedereen weet wie zij is. Soumia ziet ook nu pas wat voor impact haar beslissing op het leven van haar vader en haar broertje heeft gehad. In het tweede deel van het boek leer je als lezer Luc kennen een man op leeftijd die zijn vrouw bij de aanslagen heeft verloren. Hij slijt zijn dagen alleen thuis met op zondag zijn vaste uitje naar zijn voetbalclub waar hij naar wedstrijden kijkt met zijn zwager. Zijn zwager die een hekel heeft aan alle buitenlanders.

In de twee laatste delen kruizen de levens van de twee hoofdpersonen elkaar. Ik las deze delen met ingehouden adem want tussen de regels door voel je de onderhuidse spanning die in de wijk leeft. In korte en heldere zinnen die Ish het hele boek door gebruikt, werkt hij naar een zeer aangrijpende ontknoping waar vooral de samenleving om Soumia en Luc heen een grote rol inspeelt.

Ik heb dit prachtige maar aangrijpende boek in een middag uitgelezen. Het verhaal heeft echter veel langer dan een enkele middag in mijn gedachte rondgedwaald. Ik ben en was diep onder de indruk van Het moois dat we delen.

_____

Het moois dat we delen is geschreven door Ish Ait Hamou
verschenen bij uitgeverij Manteau
Lisa Fase 
is boekverkoper bij Java Bookshop, Javastraat 145