Aan de Dapperstraat, op de hoek met de Von Zesenstraat, opende onlangs Dapper café. Met een regenboogvlag aan de gevel en uitzicht op de drukbezochte markt overdag, vormt het eetcafé een nieuwe ontmoetingsplek in de buurt. Binnen: een open keuken, buiten: een terras in de avondzon.

Arie Martijn Schenk

Achter Dapper café staat Sophie. Vier jaar geleden arriveerde ze als student in Amsterdam en woonde door de hele stad, tot ze in Oost haar droomlocatie vond. Waar haar studiegenoten kozen voor een corporate carrière in duurzaamheid, groeide bij Sophie een ander plan. Tijdens een wandeling, luisterend naar een podcast waarin vrouwen werden aangemoedigd om te durven springen, viel alles op z’n plek. 

Ze nam de sprong en haar droom kwam uit: een eigen zaak met een open keuken, zodat de connectie tussen de chef en de gasten vanzelf ontstaat. Met hulp van een adviseur zette ze eerder haar ideeën om in een concreet plan. Het resultaat: een plek die open, en verbindend aanvoelt. Net als Sophie zelf.

Het moet een plek worden waar de buurt binnenloopt en waar gasten zich thuis voelen. Waar service klopt en personeel straalt. ‘Een eigenzinnig en eigentijds eetcafé in Oost aan Dappermarkt!’, vertelt Sophie. ‘Een plek voor de buurt, waar paradijsvogels proosten met de buurvrouw van om de hoek en waar je begint met een kop koffie en blijft hangen voor een glas wijn.’

Op de kaart staan smaakvolle gerechten, met onder andere seizoensgebonden groentes. Favoriet van Sophie? Regenboogwortel met zoete venkel-wortelsaus. Daarnaast knapperige aardappel met kruidige mayo – comfort food met een twist. 

‘Veel van onze producten komen uit Nederland: koffie van een lokale brander, limonades van lokale producten, noten en kaas van de markt en het bier van Brouwerij ’t IJ staat koud’, zegt Sophie. ‘We hebben heerlijke orancello van jonge ondernemers en het brood komt van Olaf, de buurman verderop in de Dapperstraat.’

In de keuken zwaait voorlopig chef Neisha de scepter – een oude schoolvriendin uit Brabant, teruggehaald om de zaak mee op te bouwen. En in het weekend verschijnt een huisgemaakte taart op de toonbank. Zelfgebakken, met liefde en elke keer een andere smaak.

Op het terras vangen de stoelen de laatste zonnestralen. Binnen beginnen de voorbereidingen voor de avond in de open keuken. Sophie vertelt afsluitend: ‘Naast lunchen, borrelen en dineren kunnen gasten bij Dapper een krantje lezen, op je handen door de zaak lopen, nummertjes aanvragen, lachen, gieren, brullen met je vrienden én ongegeneerd jezelf zijn!’ Dapper café leeft – en dat voel je zodra je binnenstapt.

Dapper Café,  Dapperstraat 26