Een stukje Italië midden in de Indische Buurt, dat vind je bij Gallizia Deli in de Javastraat. Ooit begonnen in de Pieter Vlamingstraat, verhuisde de delicatessenwinkel bijna tien jaar geleden naar de huidige locatie, direct naast het restaurant. Het is een plek waar Italiaanse smaken centraal staan en je terechtkunt voor de mooiste delicatessen, vers belegde broodjes en een zorgvuldig geselecteerd aanbod aan wijnen.

Arie Martijn Schenk

Eigentijdse ambachtelijkheid en puur vakmanschap bepalen bij Gallizia het aanbod. Italiaanse kazen, charcuterie en vers gevulde pasta’s, alles rechtstreeks geïmporteerd. Tom Gallizia, half-Italiaans en eigenaar van zowel de Deli als het restaurant, vertelt dat kwaliteit en authenticiteit hier de boventoon voeren. ‘Wat wij verkopen, komt uit Italië. Geen concessies, alleen de beste producten.’ Vers belegde broodjes vullen de vitrine, waaronder de geliefde vitello tonnato en pittige salami. ‘Ooit hadden onze klanten de keuze uit alle vleeswaren, maar dat leverde keuzestress op. Nu hebben we een vast aanbod en dat loopt als een trein’, vertelt Tom.

Naast delicatessen heeft Gallizia Deli een indrukwekkend wijnassortiment. Meer dan honderd wijnen, direct van kleine Italiaanse wijnboeren. Geen tussenhandel, alleen pure smaken. Tom reist regelmatig naar Italië om nieuwe parels te ontdekken, zoals binnenkort weer in Verona tijdens een grote wijnbeurs.

Naast al dit lekkers is de Deli ook een sociale ontmoetingsplek. Een koffie to go, een praatje met de buren, het voelt als een stukje dorp in de stad. Vijf jaar geleden, precies met de start van de coronacrisis, begon Gallizia ook met verse koffie en dat sloeg direct aan.

Een paar meter verder, op Javastraat 67, bevindt zich het restaurant en de bar. Sinds 2015 dé plek in Oost waar de Italiaanse keuken met passie wordt uitgedragen. Drie Italiaanse koks in de keuken en bediening met een mediterraan accent zorgen ervoor dat je je in Italië waant. De menukaart wisselt vijf à zes keer per jaar, maar klassiekers blijven altijd behouden.

Een van de meest geprezen gerechten is de Rigatoni alla Carbonara. ‘We maken het volgens het originele Romeinse recept’, vertelt Tom. ‘Knapperige guanciale uit Lazio, romige pecorino Romano, zonder room, zoals het hoort.’ Een andere favoriet is de Tagliatelle met tomaat en basilicum, geserveerd uit een wiel van gerijpte Parmigiano Reggiano. Ook de Melanzane alla Parmigiana en huisgemaakte tiramisu ontbreken niet.

De wijnkaart is indrukwekkend. Meer dan dertig wijnen per glas, allemaal eigen import. Ook in het restaurant geldt: wat je drinkt, is ook verkrijgbaar in de Deli. En dan is er nog de huisgemaakte limoncello, volgens velen de beste van de stad.

Tom woont al twaalf jaar in Oost en kent de buurt als geen ander. ‘De Javastraat is levendig, cultureel divers, een fijne plek om te ondernemen.’ Hij is vier jaar voorzitter geweest van de BIZ en vindt het belangrijk dat de gemeente zich blijft inzetten om deze dynamiek te behouden.

Toch loopt niet alles soepel: het terrassenbeleid blijft een punt van discussie. ‘Veel regels, weinig duidelijkheid. Jammer, want de straat leeft van horeca en gezelligheid’, aldus de eigenaar. ‘Of je nu komt voor een broodje, een fles wijn of een avond uitgebreid tafelen, hier proef je Italië in hartje Oost’, zegt vaste gast Michiel uit de Indische buurt.

Check gallizia.nl