Home Dwars nieuws Hoe duurzaam is het plan van MeerEnergie?

Hoe duurzaam is het plan van MeerEnergie?

0
Het warmteloket van MeerEnergie op het Mariotteplein

De nieuwste fase bij MeerEnergie was in de vorige Dwars onderwerp van een artikel. Hieronder kunt u een ingezonden reactie op dat artikel lezen. MeerEnergie hebben wij met medeweten van de inzender gevraagd om weer een reactie op zijn tekst. Roland Haffmans en MeerEnergie zullen nader in contact met elkaar treden; wellicht zal dat in een volgende Dwars leiden tot een weergave van nieuwe meningen, veronderstellingen en verklaringen.

Redactioneel

De tekst van Roland Haffmans

De vorige Dwars beschrijft de opzet van MeerEnergie. Iedere woning met een eigen warmtepomp is duur en vergt veel beheer, meer dan bij een cv-ketel. MeerEnergie kiest voor een gezamenlijk warmtenet met grote warmtepompen in eigen beheer. Opvallend is dat minder warmtegebruik met betere isolatie nauwelijks aandacht krijgt. Dat zou de eerste stap moeten zijn bij zo’n ingrijpende aanpak, zodat je met minder warmte kunt volstaan. Ook kun je met een laag vast tarief en een hoog variabel tarief zuinig warmtegebruik bevorderen. Zo’n warmtenet benut het veel lagere grootverbruikers tarief en ‘gratis’ warmte van het Science Park datacentrum. Verwacht wordt dat dit datacentrum steeds meer stroom gebruikt, dus meer afvalwarmte.

De koelwarmte komt vooral in de zomer vrij, bij hoge temperatuur vraagt koeling meer energie. Het plan van MeerEnergie mist warmteopslag. Veel restwarmte blijft onbenut en wordt geloosd. Juist in de winter volstaat minder koelenergie, edoch dan is de warmtevraag het hoogst. De piekvraag krijgt een fossiele aanvulling! Warmteopslag zorgt voor een grotere benutting van de afvalwarmte.

De datacentrum warmte mag dan ‘gratis’ zijn, de centrale opwarming naar 80 graden is dat niet en zorgt ook voor transportverlies. Met beter geïsoleerde woningen kun je volstaan met 60 graden noodzakelijk voor warm tapwater, minder opwarming en minder transport warmteverlies. Een stap verder is de keuze voor een lage temperatuur (LT) warmtenet met het 30 graden water uit het datacentrum. Dicht bij de woningen zorgen dan kleinere warmtepompen voor de gewenste temperatuur, soms 60 graden, zonodig nog 80 graden. Een LT warmtenet zorgt voor minder warmteverlies en een lagere stroomvraag. MeerEnergie gaat uit van een groeiend stroomgebruik en restwarmte van het datacentrum, ook wel ‘groene groei’ genoemd, vergelijkbaar met de lage Gronings aardgasprijs voor grootverbruikers tot enkele jaren terug. 

De tekst van Nicole van der Schraaf (MeerEnergie)

De in de tekst van Roland Haffmans gearceerde zinsdelen kloppen volgens MeerEnergie niet (helemaal). Commentaar er op is verwoord in de volgende punten.

  • Wij ontwikkelen ons buurtwarmtenet juist als eerste stap zodat iedereen nú alvast mee kan doen. We juichen tegelijkertijd isoleren en daarmee energie besparen vanuit het project toe. Isoleren blijkt echter een lastige opgave in onze wijk.
  • We hebben een schouw gedaan. Daaruit blijkt dat er grote verschillen zijn tussen de 5.000 huizen in de wijk. Veel huizen hebben beperkte mogelijkheden of hele dure aanpassingen nodig om voldoende te isoleren voor een midden- of lage temperatuur warmtenet. Om die reden is gekozen voor het huidige buurtwarmtenet waarop alle woningen in de wijk kunnen aansluiten. In de toekomst kijken we of het haalbaar is om de temperatuur van het warmtenet te verlagen.
  • Op dit moment heeft warmteopslag geen toegevoegde waarde. Het kost veel geld en we kunnen de eerste 10 tot 15 jaar niets met de warmte doen. Er is namelijk een warmte-overschot (ook in de winter). Het kan zijn dat dit in de toekomst verandert. Dat houden we zeker in de gaten.
  • De laatste zin van het artikel klopt niet: MeerEnergie gaat niet uit van een groeiend stroomgebruik en restwarmte van het datacentrum. We verwachten niet dat er meer restwarmte uit het datacenter komt. Een lage-temperatuur (LT) warmtenet in de Watergraafsmeer leidt tot verschuiving van het elektriciteitsgebruik van centraal naar de wijk en niet tot een groenere oplossing.