Home Exposities Stadsarchief

Stadsarchief

0

Op de tentoonstelling ‘Stad in Zicht’ kunnen we ervaren hoe fotografen en tekenaars Amsterdam zien, hoe ze zich de stad herinneren, wat ze vinden en voelen als Amsterdam het onderwerp van hun werk is. ‘Stad in Zicht’ daagt de bezoeker uit om de verbeelding door tekenaars te vergelijken met die van de fotografen; wat is het verschil, wat is de overeenkomst in de manier van kijken naar en verbeelden van het leven in de stad.

Expositie
Stad in zicht

Te zien tot 8 september

Al meer dan honderd jaar verzamelt het Stadsarchief eigentijdse fotografie en tekeningen. Zo is een unieke beeldverzameling ontstaan waarin wordt gedocumenteerd wat er in de stad gebeurt en verandert. Sinds 2014 benoemt het Stadsarchief elk jaar een Stadstekenaar van Amsterdam. Stad in Zicht laat werk zien van de Stadstekenaars Romy Muijrers (2017), Joanna Quispel (2018) en Maia Matches (2019). Hiernaast krijgen per jaar drie kunstenaars een opdracht met een specifiek thema. Zo zullen er tekeningen te zien zijn van onder meer Ina van Zyl, Emo Verkerk en Charlotte Schleiffert. Jaarlijks worden ook drie foto-opdrachten toegekend, in 2018 aan Reinier Gerritsen, Gerald van der Kaap en Stephan Keppel.

De deelnemende tekenaars en fotografen op de tentoonstelling Stad in Zicht zijn: Ron Amir, Saskia Aukema en Richard Bank, Brian Elstak, Reinier Gerritsen, Tom Heerschop, Emilie Hudig, Susanna Inglada, Jos Jansen, Gerald van der Kaap, Stephan Keppel, Stella de Kort, Maia Matches, Romy Muijrers, Paul Nassenstein, Joanna Quispel, Misha de Ridder, Charlotte Schleiffert, Emo Verkerk, Raimond Wouda en Ina van Zyl.

Expositie
Stad in zicht

Te zien tot 6 oktober

In 2019 bestaat de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij 100 jaar. Het is één van ’s werelds meest succesvolle luchtvaartmaatschappijen en de enige die nog onder haar oorspronkelijke naam vliegt. Het Maria Austria Instituut (MAI) viert het jubileum met een fototentoonstelling over de KLM-passagier.

De KLM heeft jaar in jaar uit haar passagiers, bemanningen en vliegtuigen laten vastleggen door professionele fotografen. Deze collectie vertegenwoordigt een schat aan foto’s van de pioniers- en gloriejaren van de burgerluchtvaart. De tentoonstelling bestaat uit een selectie van de bijzondere cultuurhistorische collectie van het KLM Fotohistorisch Archief  en het MAI; beelden van Nederlandse fotografen die de rijke geschiedenis van de luchtreiziger hebben vastgelegd.

Service aan boord de Lockheed Constellation, foto Paul Huf, 1953, photo MAI, KLM Fotohistorisch Archief.

 


> Stadsarchief
Vijzelstraat 32

Het Stadsarchief Amsterdam, het voormalig gemeentearchief, beheert archiefmateriaal met betrekking tot de geschiedenis van Amsterdam en de Amsterdammers.


Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here