Home Nu in... Exposities Nu in Stadsarchief

Nu in Stadsarchief

0

Vondelingen, over het reilen en zeilen van het Aalmoezeniersweeshuis rond 1800. Deze bijzondere familietentoonstelling gaat over moederliefde, armoede en de zorg voor elkaar, over hoe het destijds ging maar ook over de jeugdzorg van tegenwoordig. Vondelingen is te zien van 2 juni – 4 oktober.

Expositie
Vondelingen. Het Aalmoezeniersweeshuis van Amsterdam

Te zien tot 4 oktober

Als er vandaag de dag een vondeling wordt gevonden, springt de pers er bovenop. Een vondeling is groot nieuws, het komt zelden voor. Dat was in het verleden wel anders. Rond 1800 werden in Amsterdam jaarlijks tussen de 300 tot 800 kinderen gevonden, dat wil zeggen één tot bijna drie per dag. Al die vondelingen werden opgenomen in het Aalmoezeniersweeshuis aan de Prinsengracht.

Het archief van het Aalmoezeniersweeshuis is één van de meest bijzondere en aangrijpende archieven in het Stadsarchief. Bij de te vondeling gelegde baby’s werd vaak een persoonlijk briefje van de moeder aangetroffen. Al die briefjes zijn bewaard. Deze hartenkreten geven een indringend en ontroerend beeld van het lot van de kinderen en het verdriet van de moeders, van de armste bewoners van de stad.


Stadsarchief→
Vijzelstraat 32

Het Stadsarchief Amsterdam, het voormalig gemeentearchief, beheert archiefmateriaal met betrekking tot de geschiedenis van Amsterdam en de Amsterdammers.


Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here