Home Exposities Stadsarchief

Stadsarchief

0
Foto van Dolf Toussaint uit de collectie van het Stadsarchief.

De Amsterdamse fotograaf Dolf Toussaint zwierf vanaf de jaren zestig met zijn camera door de straten van Amsterdam. Het  Stadsarchief laat met de tentoonstelling ‘Amsterdam voor het voorbij’ het Amsterdamse werk van Toussaint zien.

Expositie
Amsterdam voor het voorbij

Te zien tot 4 november

Dolf Toussaint wist als geen ander mensen in hun sociale omgeving vast te leggen. Zonder te romantiseren en met humor fotografeerde hij kinderen op straat, kroeggangers en arbeiders.
Hij laat dat prachtig zien in zijn beroemd geworden fotoboek De Jordaan (1965). De tentoonstelling Amsterdam voor het voorbij is brengt een selectie van beelden bijeen van eind jaren vijftig tot medio jaren tachtig.

De mens in zijn sociale context staat centraal in het werk van de maatschappelijk betrokken Toussaint. Ook stadsvernieuwingen gingen hem aan het hart, een belangrijke drijfveer die hij mooi verwoordde in een stuk in het Vrije Volk in 1965: “Ik heb een sterke behoefte om vast te houden en vast te leggen, [ … ] trachtten een voet tussen de deur van de tijd te krijgen. Het is een verzet tegen de vergankelijkheid.”

Het resultaat van deze behoefte is een enorme verzameling foto’s en negatieven, die sinds 2017 door het Stadsarchief Amsterdam worden bewaard. De waardevolle collectie van de jaren vijftig tot circa 2000 biedt een veelzijdig beeld van Amsterdam in de tweede helft van de twintigste eeuw.


> Stadsarchief
Vijzelstraat 32

Het Stadsarchief Amsterdam, het voormalig gemeentearchief, beheert archiefmateriaal met betrekking tot de geschiedenis van Amsterdam en de Amsterdammers.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here