Home Exposities in Oost Stadsarchief | nu te zien

Stadsarchief | nu te zien

0

Tot en met 9 januari | In oktober van dit jaar is het 400 jaar geleden dat componist Jan Pieterszoon Sweelinck overleed. Het Stadsarchief Amsterdam eert hem met de tentoonstelling Sweelinck, Stadsmusicus van Amsterdam, 1621-2021. Ook vinden vier concerten van het Sweelinck Festival plaats in het Stadsarchief.

Expositie
Sweelinck, stadsmusicus van Amsterdam, 1621-2021

Te zien tot en met 9 januari

Componist Jan Pieterszoon Sweelinck was stadsmusicus, leermeester op orgel en klavecimbel en grootmeester van de polyfonie, de meerstemmige muziek. Hij wordt gezien als de grootste componist uit de geschiedenis van Nederland en speelde een centrale rol in het Amsterdamse muziekleven.

Hij was al in zijn eigen tijd internationaal beroemd als musicus, leermeester en componist. Zijn bewonderaars kwamen van heinde en verre om naar zijn orgelspel te komen luisteren in de Oude Kerk. Hij was onovertroffen in het improviseren en variëren op een thema. Als leermeester reikte zijn invloed over generaties tot aan Johan Sebastiaan Bach. Sweelinck was een meester in het bedenken van meerstemmige muziek waarbij hij min of meer zelfstandige melodieën wist te verweven in één compositie.

In de tentoonstelling Sweelinck, Stadsmusicus van Amsterdam, 1621-2021 ligt de nadruk op zijn vocale muziek. Er zijn allerlei stukken te bekijken, van waardevolle 17de-eeuwse stemboeken uit Zwitserland tot een recent voltooid portret van Sweelinck door Henk Helmantel. Bijzondere documenten uit het Stadsarchief vertellen over leven en werk van Sweelinck in het Amsterdam van 400 jaar geleden.


Stadsarchief →
Vijzelstraat 32

Het Stadsarchief Amsterdam, het voormalig gemeentearchief, beheert archiefmateriaal over de geschiedenis van Amsterdam en de Amsterdammers.