Home Exposities in Oost Stadsarchief | nu te zien

Stadsarchief | nu te zien

0

Tot 10 oktober | Pride Amsterdam, het grote feest van seksuele- en genderdiversiteit, bestaat dit jaar 25 jaar. De tentoonstelling Amsterdam regenboogstad – 25 jaar Pride in het Stadsarchief vertelt aan de hand van persoonlijke verhalen hoe acties en gebeurtenissen uit de afgelopen 25 jaar invloed hebben gehad op de emancipatie van lhbtiqa+-personen.

Expositie
Amsterdam Regenboogstad – 25 jaar Pride

Te zien tot 10 oktober

Vanuit een historisch en hedendaags perspectief onderstreept de tentoonstelling het belang van solidariteit en zichtbaarheid met en van de regenbooggemeenschap.

Begin jaren negentig sloegen horecaondernemers en instellingen in Amsterdam de handen ineen en organiseerden Pride Amsterdam. Een internationaal evenement om de naam van Amsterdam als Gay Capital van Europa hoog te houden, de stad voor te bereiden op de komst van de Gay Games in 1998 en samen met alle Amsterdammers vrijheid en diversiteit te vieren. Het driedaags durende feest, met de mediagenieke Canal Parade, werd onverwacht een groot succes.

Door de jaren heen groeide Pride Amsterdam uit tot een gelaagde, 9 dagen durende viering, waarbij de emancipatie van diverse groepen binnen de regenbooggemeenschap centraal staat. De afgelopen jaren konden tijdens Pride vele overwinningen in de strijd om emancipatie gevierd worden, zoals de openstelling van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht (2001), de toegang tot IVF voor lesbische stellen in (2003) en de aanpassing van de Transgenderwet (2014). De komende edities zullen er naar verwachting nog vele overwinningen gevierd kunnen worden. De strijd voor zichtbaarheid, gelijke rechten en acceptatie van lhbtiqa+-personen is nog lang niet gestreden.

In de tentoonstelling vertellen twaalf personen hoe zij hebben bijgedragen aan de emancipatie van verschillende groepen binnen de regenbooggemeenschap: Nassiri Belaraj, Dinah Bons, Wiele Elhorst, Victoria False , Siep de Haan, Irene Hemelaar, Danny Hoekzema, Mieke Martelhoff, Naomie Pieter, Tieneke Sumter, Yvo Manuel Vas Dias en Lydia Zijdel.

Tegelijk met de tentoonstelling lanceert het Stadsarchief een gloednieuwe themasite, Amsterdam Regenboogstad, met daarop ruim dertig historische en hedendaagse verhalen over lhbtiqa+ personen of gebeurtenissen in Amsterdam.


Stadsarchief →
Vijzelstraat 32

Het Stadsarchief Amsterdam, het voormalig gemeentearchief, beheert archiefmateriaal over de geschiedenis van Amsterdam en de Amsterdammers.