Home Exposities in Oost Stadsarchief | nu te zien |

Stadsarchief | nu te zien |

0

Alle aspecten van het schooltuinwerk komen aan bod in de tentoonstelling ‘100 jaar schooltuinen’. De meesters en juffen, zaaien en oogsten, de karakteristieke naambordjes en natuurlijk de oogst: de allergrootste wortel, courgette, prei en ui!

Expositie
100 jaar schooltuinen

Te zien tot 3 januari

In 1920 werd de eerste schoolwerktuin ingericht, op een plek tussen de Petroleumhaven en de Houthaven. Er was plek voor 280 tuintjes, de kinderen hadden elk 20 vierkante meter grond om te bewerken. Inmiddels zijn er in de stad dertien schooltuinen waar elk jaar zo’n 7.000 scholieren uit groep 6 en 7 tuinieren. De tentoonstelling 100 jaar schooltuinen laat zien wat er in al die jaren veranderd is. En wat hetzelfde is gebleven: het plezier van de kinderen die op de tuintjes werken en trots hun oogst mee naar huis nemen. Een feest van herkenning voor generaties Amsterdammers!

Vondelingen, over het reilen en zeilen van het Aalmoezeniersweeshuis rond 1800. Deze bijzondere familietentoonstelling gaat over moederliefde, armoede en de zorg voor elkaar, over hoe het toen ging maar ook over de jeugdzorg van tegenwoordig.

Expositie
Vondelingen. Het Aalmoezeniersweeshuis van Amsterdam

Te zien tot 4 oktober

Als er vandaag de dag een vondeling wordt gevonden, springt de pers er bovenop. Een vondeling is groot nieuws, het komt zelden voor. Dat was in het verleden wel anders. Rond 1800 werden in Amsterdam jaarlijks tussen de 300 tot 800 kinderen gevonden, dat wil zeggen één tot bijna drie per dag. Al die vondelingen werden opgenomen in het Aalmoezeniersweeshuis aan de Prinsengracht.

Het archief van het Aalmoezeniersweeshuis is één van de meest bijzondere en aangrijpende archieven in het Stadsarchief. Bij de te vondeling gelegde baby’s werd vaak een persoonlijk briefje van de moeder aangetroffen. Al die briefjes zijn bewaard. Deze hartenkreten geven een indringend en ontroerend beeld van het lot van de kinderen en het verdriet van de moeders, van de armste bewoners van de stad.


Stadsarchief→
Vijzelstraat 32

Het Stadsarchief Amsterdam, het voormalig gemeentearchief, beheert archiefmateriaal over de geschiedenis van Amsterdam en de Amsterdammers.