Home Exposities in Oost Stadsarchief | Wie danst is vrij | tot 10 maart

Stadsarchief | Wie danst is vrij | tot 10 maart

0

Ga mee op reis door de legendarische clubscene van 1980 tot nu. Ervaar de kracht van muziek, kunst en creativiteit. Verlies jezelf in kunst, persoonlijke verhalen en de nachtelijke energie die de stad verandert. Dit is jouw kans om de nacht te omarmen, de vrijheid te voelen en de unieke clubcultuur van Amsterdam te ontdekken. Kom en laat je inspireren!

Expositie
Wie danst is vrij
Te zien tot 10 maart

Wie danst is vrij onderzoekt de kern van clubcultuur in Amsterdam van 1980 tot nu met adembenemende foto’s, persoonlijke verhalen, historische flyers, meeslepende video’s, bijzondere beeldende kunst, waardevolle documenten en unieke objecten. Herbeleef herinneringen aan iconische clubs zoals RoXY, iT, Mazzo, Club11 en Trouw, en ontdek de verhalen achter hedendaagse organisaties zoals Spielraum, X3 en Garage Noord.


Al bijna vier eeuwen spelen familieverhalen van Suriname en Amsterdam zich af op, of tussen, twee continenten. Dankzij brieven, cassettebandjes en smartphones is het contact tussen familieleden aan beide kanten van de oceaan altijd hecht geweest. Van zeventiende-eeuwse boodschappenlijstjes, tot foto’s met lieve briefjes rond de Surinaamse onafhankelijkheid in 1975.

Expositie
Famiri Familie
Surinaams-Amsterdamse verhalen vanaf 1611

Te zien tot 14 januari

Vele Surinaamse families hebben een Amsterdamse geschiedenis. De Surinaamse familie Frijmersum ontstond op het Museumplein, tijdens de Koloniale Wereldtentoonstelling in 1883, waar twee voorouders tentoongesteld werden.  De familie Charles leefde deels in slavernij in Suriname en in vrijheid in Amsterdam in de 19e eeuw. De zusters Trowidjojo kwamen in 1900 via Amsterdam aan in Suriname om als contractarbeiders te gaan werken.  Natuurlijk zijn er ook vele Amsterdamse families die  een belangrijke Surinaamse geschiedenis hebben. Zoals Pilar, Minnie en Idriss Madimin wiens grootouders uit Suriname naar Nederland kwamen. En de voorouders uit India, Java, China, Afrika en Europa naar Suriname.

Van juli 2023 tot juli 2024 herdenken we een jaar lang de geschiedenis en de gevolgen van de slavernij. Met de tentoonstelling Famiri Familie willen Stadsarchief Amsterdam en Nationaal Archief Suriname bijdragen aan deze herdenking door nieuwe verhalen en onderbelichte geschiedenissen te vertellen vanuit andere perspectieven. Tegelijkertijd is de tentoonstelling een uitnodiging aan Amsterdamse Surinamers en Surinaamse Amsterdammers om hun familieverhalen te delen – met elkaar, met andere bezoekers en met het Stadsarchief. Kom samen, en vertel jouw famiri tori.

Op de tentoonstelling is een minidocumentaire te zien over de Surinaamse familie Frijmersum die gevormd werd door de Koloniale Wereldtentoonstelling in Amsterdam in 1883.

Bij de tentoonstelling is een audiotour in het Nederlands en in het Sranantongo te beluisteren.


Stadsarchief →
Vijzelstraat 32

Het Stadsarchief Amsterdam is het historisch documentatie-centrum van Amsterdam met 50 kilometer archieven, een historisch-topografische collectie met miljoenen kaarten, tekeningen en prenten, een bibliotheek en omvangrijke geluids-, film- en fotoarchieven. Het Stadsarchief Amsterdam bewaart en vertelt de verhalen van de stad Amsterdam. Met tentoonstellingen, lezingen, evenementen en cursussen presenteert het archief een grote collectie in woord en beeld.