Home Exposities in Oost Stadsarchief | nu te zien |

Stadsarchief | nu te zien |

0

Alle aspecten van het schooltuinwerk komen aan bod in de tentoonstelling ‘100 jaar schooltuinen’. De meesters en juffen, zaaien en oogsten, de karakteristieke naambordjes en natuurlijk de oogst: de allergrootste wortel, courgette, prei en ui!

Expositie
100 jaar schooltuinen

Te zien tot 3 januari

In 1920 werd de eerste schoolwerktuin ingericht, op een plek tussen de Petroleumhaven en de Houthaven. Er was plek voor 280 tuintjes, de kinderen hadden elk 20 vierkante meter grond om te bewerken. Inmiddels zijn er in de stad dertien schooltuinen waar elk jaar zo’n 7.000 scholieren uit groep 6 en 7 tuinieren. De tentoonstelling 100 jaar schooltuinen laat zien wat er in al die jaren veranderd is. En wat hetzelfde is gebleven: het plezier van de kinderen die op de tuintjes werken en trots hun oogst mee naar huis nemen. Een feest van herkenning voor generaties Amsterdammers!

Vondelingen, over het reilen en zeilen van het Aalmoezeniersweeshuis rond 1800. Deze bijzondere familietentoonstelling gaat over moederliefde, armoede en de zorg voor elkaar, over hoe het toen ging maar ook over de jeugdzorg van tegenwoordig.

Expositie
Het oudste stuk van Amsterdam

Te zien tot 31 januari

In de Schatkamer komt u alles te weten over het Tolprivilege uit 1275. Deze gratis toegankelijke presentatie is te zien in de Schatkamer.

Op 27 oktober viert Amsterdam elk jaar zijn verjaardag! Op die dag in 1275 kreeg de stad het beroemde Tolprivilege van de Hollandse graaf Floris V. Het kwetsbare privilege met de eerste vermelding van Amsterdam was dit jaar op 27 oktober voor iedereen te zien. In de Schatkamer opent op 27 oktober ook een presentatie over het Tolprivilege: hoe is het gemaakt, waar werd het bewaard, en wat betekende tolvrijheid voor de Amsterdamse kooplieden?


Stadsarchief→
Vijzelstraat 32

Het Stadsarchief Amsterdam, het voormalig gemeentearchief, beheert archiefmateriaal over de geschiedenis van Amsterdam en de Amsterdammers.