De Hogeschool van Amsterdam moet 37 miljoen bezuinigen: honderden van de bijna 4700 medewerkers verliezen hun baan, opleidingen staan op de tocht en er is minder geld voor onderzoek. Reden: het aantal nieuwe studenten daalt, de uitval van studenten stijgt, net als de loonkosten, en de kosten voor energie.
Dat er een tijd van krimp aanbreekt, heeft bestuursvoorzitter Jopie Nooren Nooren niet zo verrast. Op HVANA, de website van en voor studenten van de Voorbeeld (opent in een nieuwe tab)HvA erkent ze dat ze al langer weet dat het aantal studenten terug zal lopen. ‘En er zijn altijd periodes van groei en krimp. We komen uit een periode waarin we misschien wat makkelijker het geld konden uitgeven, nu breekt een tijd aan waarin we steeds kritisch moeten kijken: kan het nog wel?’ Het aantal studenten dat in het hbo verwacht wordt, loopt harder terug dan verwacht. ‘En dan heeft het kabinet ook nog aangekondigd honderden miljoenen euro’s te bezuinigen op onderwijs en onderzoek.’
De HvA neemt al maatregelen. Om kosten te besparen worden de openingstijden van de gebouwen aangepast en er wordt efficiënter geroosterd. Binnenkort is er nog maar één gebouw open in het weekend, voor studenten die klein wonen of thuis niet de ruimte of rust hebben om te studeren. Misschien moet de hogeschool zelfs een gebouw afstoten.
Nooren gaat er vanuit dat het nieuwe kabinet geen impuls gaat geven aan het hoger onderwijs. ‘Hoe het zal gaan met het inperken van het aantal internationale studenten, is ook nog niet zeker. En dan staat er ook nog eens een bezuiniging te wachten op onderzoek.’
Studenten die meer dan een jaar uitlopen met hun studie moeten vanaf het studiejaar 2026-2027 maar liefst 3.000 euro bovenop hun collegegeld betalen aan het Rijk, de langstudeerboete. Nooren verwacht dat er daardoor nog minder studenten gaan studeren. Daardoor komt er nog minder geld binnen, want net als in het basis- en voortgezet onderwijs, krijgt de onderwijsinstelling geld uit Den Haag per inschrijving.